Ziua Mondială a Caligrafiei este sărbătorită anual în a doua zi de miercuri din luna august

de | aug. 11, 2022

Caligrafia reprezintă forma artistică a scrisului de mână și datează din antichitate. Scrierea caligrafică a fost utilizată pentru a da o frumusețe aparte a manuscriselor.

Ziua Mondială a Caligrafiei a fost fondată în 2017 de Pen Museum și o companie specializată în comercializarea produselor de caligrafie, fiind stabilită în a doua zi de miercuri din luna august.

Anul acesta Ziua Mondială a Caligrafiei este serbată pe 10 august.

Scrisul caligrafic a apărut în jurul anului 200 î. Hr. în China. Încă din antichitate manuscrisele au fost împodobite cu scrisul artistic.

Suportul pe care se scria era diferit de la un popor la altul, însă în principal se foloseau pieile de animale, scoarța de copac și papirusul.

Cerneala are și ea o istorie vastă, astfel că inventarea ei datează chiar din secolul 27 î. Hr., tot în zona Chinei.

Ziua Mondială a Caligrafiei permite tuturor artiștilor și pasionaților de caligrafie să se întâlnească și să împărtășească această pasiune.

În calendarul Ortodox sunt înscriși mai mulți sfinți caligrafi. Printre ei se numără: Sfântul Grigorie Sinaitul, Sfântul Teodor Studitul, Sfântul Ilie Iorest, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Antim Ivireanul, Sfântul Nifon al Constantinopolului și Sfântul Ahmed Caligraful.


Sursa: basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...