Ziua Mondială a Povestitului, care celebrează obiceiul de a povesti în fața unui auditoriu, este marcată anul acesta în 20 martie, când are loc echinocțiul de primăvară, adică momentul când soarele atinge ecuatorul ceresc și ziua devine egală cu noaptea. Scopul zilei este de a celebra și promova arta povestirii, anunță Agerpres.
Prima inițiativă de a institui această zi a avut loc în 2001 în Suedia, de unde s-a răspândit în 2002 și în celelalte țări scandinave. Ulterior, Ziua Mondială a Povestitului a ajuns în Canada, Franța și alte 25 de țări din întreaga lume.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Povestitului este „Apă adâncă”, făcând trimitere la poveștile în care un personaj are probleme, la cele despre „apa vie” sau despre ape adânci precum marea, un lac sau un râu.
Site-ul internationalstoryteller.com oferă câteva idei despre cum poate fi marcată ziua în școli:
- aducerea unui microbuz-surpriză la școală, din care să coboare povestitori care să susțină un atelier spus de povești;
- un eveniment care implică lectură de povești la biblioteca instituției de învățământ;
- o excursie în cadrul căreia elevii să afle legenda unui punct de atracție din oraș sau regiune;
- ateliere în care copiii să învețe să spună povești, încheiate cu un concurs de spus povești (storytelling).
Pentru alte idei, urmărește emisiunea „Bucuria poveștilor” cu Adriana Ene, de luni până vineri, de la ora 19:05 la Radio Trinitas sau la Trinitas TV, iar pentru alte resurse urmărește comunitatea „Spune-mi o poveste pentru suflet” de pe Facebook.
Sursa foto: Internationalstoryteller.com