Ziua Mondială a Sănătății: Sănătoși la naștere, plini de speranță pentru viitor

de | apr. 7, 2025

Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual în 7 aprilie. Tema din acest an, Healthy beginnings, hopeful futures, promovează sănătatea mamei și copilului nou-născut, cerând guvernelor și sistemelor de sănătate să intensifice eforturile de a preveni decesele materne și ale nou-născuților.

Aproape 300.000 de femei își pierd viața în fiecare an în urma sarcinii sau a nașterii, în timp ce peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață, iar alte aproximativ 2 milioane se nasc morți.

Un astfel de deces are loc la fiecare 7 secunde în lume și poate fi prevenit prin prioritizarea sprijinului în sarcină și a îngrijirilor post-natale, transmit reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Statistici

Tendințele actuale arată că 4 din 5 țări nu vor reuși să atingă obiectivele de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030, dar o treime nu vor reuși să atingă obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților.

„Accentul acestei campanii vine într-un moment crucial, cu scopul de a ajuta țările să recâștige progresele pierdute, prezentând în același timp noi cercetări și dovezi care vor îmbunătăți sănătatea femeilor și a bebelușilor la nivel global”, a declarat Dr. Anshu Banerjee de la Organizația Mondială a Sănătății.

Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijiri de înaltă calitate, care să le sprijine fizic și emoțional atât înainte, cât și în timpul nașterii și după naștere, mai transmit reprezentanții ONU.

Ce se face și ce nevoi mai sunt

Sistemele de sănătate trebuie să evolueze pentru a gestiona numeroasele probleme de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născutului. Acestea nu includ doar complicațiile obstetrice directe, ci și afecțiunile psihice și anumite boli care sunt netransmisibile.

ONU oferă ghiduri de sănătate specializate pentru specialiștii din domeniul sănătății și lucrează în 55 de țări cu scopul de a a înlesni accesul femeilor la îngrijiri medicale de obstetrică în regim de urgență, inclusiv prin clinici mobile în zone de conflict precum Siria ori Sudan.

În România, mortalitatea maternă s-a dublat în pandemie, de la 8,4 la suta de mii de nașteri în 2019 la 17,9 în 2020. Media la nivelul Uniunii Europene este de 8 decese la suta de mii de nașteri, conform celor mai recente date publicate de UNICEF.

Printre cauze se numără lipsa de dotări din maternități, deficitul de medici și lipsa de educație și informare. În multe localități rurale nu există acces la servicii medicale.


Ziua Mondială a Sănătății a fost instituită în 1948, odată cu înființarea Organizației Mondiale a Sănătății, organism ONU creat pentru a ajuta oamenii de pretutindeni să atingă cel mai înalt nivel de sănătate și bunăstare posibil. Ziua a fost marcată prima dată în 1950.

Foto: Freepik / gpointstudio

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război din România

29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război din România

Marți este aniversată Ziua Veteranilor de Război din România, prilej cu care sunt programate mai multe ceremonii militare și religioase, atât în Capitală, cât și în țară. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007 de către Guvernul României, fiind...

În 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei

În 15 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Artei

Începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în data de 15 aprilie. Inițiativa i-a aparținut Asociației Internaționale de Artă, în cadrul Adunării Generale din 2011, desfășurată la Guadalajara, Mexic. Data a fost aleasă în cinstea lui Leonardo da...

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu trecea la viața veșnică în urmă cu 52 de ani

Teodor M. Popescu, erudit istoric și teolog, a trecut la viața veșnică în urmă cu 52 de ani. Teodor M. Popescu s-a născut în data de 9 iunie 1893 în satul Boteni din Dâmbovița. A învățat la Seminarul Teologic și la Facultatea de Teologie din București pe care a...