Ziua Mondială pentru Combaterea Bolii Alzheimer: În căutarea unei strategii naționale pentru vârstnicii afectați

de | sept. 21, 2023

Boala Alzheimer este o formă de demență care afectează 2,5% din persoanele în vârstă de 65 de ani, 5% din persoanele de 70 de ani, 20% din persoanele de 80 de ani și până la jumătate dintre cei care au împlinit 90 de anii. Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență, o afecțiune care le răpește memoria.

Ziua Mondială pentru Combaterea Bolii Alzheimer a fost instaurată la inițiativa Alzheimer’s Disease International în 21 septembrie 1994, când organizația a împlinit un deceniu de activitate.

Demența implică uitarea unor evenimente recente, dezorientare în spațiu și în timp, dificultăți în găsirea cuvintelor.

În cazul demenței de tip Alzheimer, pacientul își pierde abilitățile de planificare, de învățare de lucruri noi, de a-și aminti ce a învățat anterior și de a folosi limbajul. Deși funcțiile organismului sunt intacte, uneori este incapabil de a se mai mișca.

De asemenea, nu mai poate recunoaște obiecte uzuale și le plasează în contexte neobișnuite: de exemplu, își lasă ochelarii în frigider și hainele în cămară.

Statisticile din România înregistrează 300.000 de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, dar cifrele reale sunt cu cel puțin o treime mai mari, spune Președinta Societății Române Alzheimer, prof. univ. Cătălina Tudose.

Pe lângă vârstă, mai există doisprezece factori de în demență: diabetul, hipertensiunea arterială, traumatismele craniene, obezitatea, pierderea auzului, depresia, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool, fumatul, un nivel educațional scăzut, poluarea și izolarea socială.

Un proiect de strategie în sprijinul pacienților cu Alzheimer, depus la Ministerul Sănătății, a fost coordonat de Societatea Română Alzheimer și Asociația Habilitas. Acesta a antrenat un număr foarte  de ong-uri din țară și de autorități locale, dar ministerul nu au răspuns încă la propunere, spune prof. univ. Cătălina Tudose.

O strategie națională pentru boala Alzheimer trebuie să aibă în vedere și nevoile aparținătorilor acestor pacienți. Aceștia trebuie să supravegheze permanent bolnavii, care pleacă de acasă și se rătăcesc, nu mai știu să folosească aragazul și altele asemenea.

Joi, de Ziua Mondială pentru Combaterea Bolii Alzheimer, Societatea Română Alzheimer lansează proiectul #AprindemBucurestiulMov. Movul este culoarea pentru creșterea gradului de conștientizare a problemelor asociate bolii Alzheimer. Inițiativa debutează anul acesta cu iluminarea în mov a Palatului Victoria.

În cadrul proiectului vor fi oferite și workshop-uri de arta povestirii și dramă creativă pentru persoanele cu demență, în timp ce pentru aparținători sunt organizate grupuri săptămânale de suport.

Tema din acest an a Zilei Mondiale pentru Combaterea Bolii Alzheimer este „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu”.

Foto credit: Freepik.com

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...