2 mai, Ziua Națională a Tineretului

de | mai 2, 2020 | Actualitatea religioasă

Începând din 2005, România a instituit în data de 2 mai Ziua Națională a Tineretului. Cu prilejul acesteia, se organizează activități sociale, culturale, artistice și sportive pentru tineri.

Acestea pot beneficia, conform legii, de sprijin material, financiar și organizatoric din partea autorităților centrale și locale și din partea Radio România și a Televiziunii Române.

Începând din 2016, în fiecare an un oraș din România primește titlul de Capitala Tineretului din România pe baza unui proiect care pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane. Realizarea proiectului beneficiază apoi de sprijin financiar din mediul privat și de concursul autorităților.

Inspectorul eparhial pentru sectorul „Tineret” al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Tudor Mudure, într-o postare pe pagina personală de Facebook, a amintit câteva din principalele activități pe care eparhia noastră le dedică tinerilor:


Astăzi este ziua tineretului!

Mi-am amintit de foarte multe întâlniri, tabere, școli de vară și sesiuni de comunicări pe care le-am avut. De asemenea, îmi amintesc și de voluntarii noștri care sunt angrenați în toate proiectele din asociațiile de tineret. Chiar dacă sunt neremunerați pentru întreaga lor activitate, și-au făcut datoria excepțional în toate proiectele, cu o punctualitate și un devotament care nu se poate exprima în cuvinte. Să coordonezi o activitate de o zi, săptămână sau un an cu tinerii și copiii nu este un lucru ușor.
În cele peste 20 de tabere de la Centrul Misionar de Tineret “Ioan Bunea” participă peste 50 de copii/tineri și aproximativ 20 de voluntari (preot, profesori, asistent medical, tineri, etc).

Așadar, suntem recunoscători tuturor celor care sunt implicați în proiectele noastre și care au devenit “ambasadori” ai tineretului!

Amintesc de proiectul after-school “Sfântul Stelian” drag multor părinți și copii. Timp de 5 an,i în proporție de 70%, programul s-a desfășurat în regim de voluntariat, de către profesori de toate vârstele, pentru a oferi o educație aleasă copiilor. Zilnic, aproximativ 100 de copii, au știut, într-un fel sau altul, că se află sub protecția Sfântului Stelian.

Arhiepiscopia noastră, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei se preocupă permanent de educația copiilor și a tinerilor. Părintele nostru Mitropolit, mereu prezent în mijlocul lor, confirmă că dragostea față de tineri este transpusă în dorința de a vedea un viitor mai bun al țării : ”Misionarii înțelesului creștin al vieții și România de mâine sunteți voi, tinerii…Cu entuziasmul vostru și cu harul lui Dumnezeu, noi credem că puteți revigora viața spirituală a Europei.”(din Mesajul ÎPS ANDREI la ITO Cluj-Napoca 2015 și ITO Bistrița 2017).

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, “prietenul tinerilor”, ne oferă în această perioadă un îndemn de îmbărbătare și încurajare : „Fiți curioși, curajoși și neastâmpărați în a-L căuta pe Hristos Cel înviat!”.

La mulți ani tinerilor de toate vârstele!

Ultimele articole

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

La întrebarea pe care Maica Gavrilia o primea adeseori despre popoarele „țărilor dinainte de Hristos”: „De ce îi considerați pe indieni sau pe musulmani sau evrei ca fiind de-ai dumneavoastră?”, răspundea la modul cel mai firesc și simplu: „Pentru că Îl văd pe Hristos...

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului - a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 17 octombrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI,...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...