Ziua internațională a tineretului 2024 are tema „De la click-uri la progres: Căile digitale ale tinerilor pentru o dezvoltare durabilă”.

Recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului a fost aprobată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 1999.

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi în această zi pentru a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor.

În prezent, lumea se angajează într-o tranziţie verde. Trecerea către o lume durabilă şi prietenoasă cu mediul este esenţială nu numai pentru răspunsul la criza climatică globală, ci şi pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), arată ONU pe site-ul dedicat Zilei internaţionale a tineretului, citat de Agerpres.

Tinerii, nu doar viitorul Bisericii

Ziua Internațională a Tineretului poate reprezenta și un moment potrivit pentru a conștientiza implicarea tinerilor în viața Bisericii.

Tinerii activi în viața Bisericii participă atât la cult, cât și la voluntariatul în parohii sau asociații ortodoxe, în număr tot mai consistent.

Eforturile asociațiilor de tineret schimbă în bine oameni și comunități. Ele creează mediul pentru socializare și formarea de caractere morale dar, în același timp, oferă un ajutor semnificativ celor aflați în dificultate. Tinerii din asociațiile ortodoxe sunt și purtători ai mesajului Bisericii, dar și apărători ai credinței într-o societate tot mai secularizată și încercată de ideologii.

„Tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ei sunt și prezentul activ și creativ al acesteia”, spune Patriarhul Daniel.

Cea mai cunoscută organizație ortodoxă de tineret la nivel național este Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) care a împlinit în luna iunie 34 de ani.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene