Ziua tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

de | dec. 27, 2015

Proclamată în urmă cu un an ca „Zi a tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului”, sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost, anul acesta, o zi deosebită pentru tinerii ortodocşi maramureşeni şi sătmăreni, veniţi în număr foarte mare, în mijlocul cărora a fost prezent Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar.

Delegaţii de tineri din cele 8 protoierii

Sărbătorirea ocrotitorului, Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde au sosit delegaţii ale tinerilor din toate protopopiatele Eparhiei. Delegaţiile de tineri au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de preoţi tineri, responsabili cu activitatea de catehizare din cele 8 protopopiate. Din sobor au mai făcut parte pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional, pr. Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizarea tineretului, arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţii slujitori ai acesteia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de grupurile de tineri venite din protopopiate, împreună cu tinerii din Asociaţia Tinerilor Catedralei şi cu tinerii din Grupul ASCOR, Filiala Baia Mare. În cântecele şi colindele lor, pentru că ei au venit să-şi sărbătorească ocrotitorul şi prin colinde, întreaga catedrală era, parcă, ridicată spre cer şi făcea parte din corul îngerilor, atât era de frumos. Colindele au continuat şi după Sfânta Liturghie Arhierească, într-un concert ad-hoc, încât Ziua tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurată în Catedrala Tinerilor, cum a fost ea numită de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, a fost o sărbătoare deosebită, care a demonstrat că în Maramureş şi Satu Mare tineretul ortodox este purtătorul unei forţe creştineşti deosebite, este păstrător al tradiţiilor poporului român, sedimentate de-a lungul secolelor.

Lăpuşul şi Maramureşul – „Ţara Crăciunului”

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul s-a referit la modelul de mărturisitor pe care Sfântul Arhidiacon Ştefan îl oferă pentru veacul în care trăim, care a constituit unul din motivele pentru care a fost ales ca ocrotitor al tinerilor din Episcopie. Apoi, preasfinţitul Părinte a spus că tinerii sunt cei care ne arată cât este de frumos Crăciunul la noi. Nicăieri nu este Crăciunul mai frumos ca în Maramureş. Nicăieri nu este sărbătorit cu atâta bucurie, ca o mărturisire de credinţă, precum se întâmplă în Maramureş. Părintele Nicolae Steinhardt a numit Ţara Lăpuşului şi Maramureşul, „Ţara Crăciunului”, adică „Ţara Bucuriei”. Pentru că aici sărbătoarea Crăciunului nu este o tradiţie sau un obicei, care ne scoate din monotonie şi schimbă puţin atmosfera, aici sărbătoarea Crăciunului, Naşterea Domnului este un eveniment care schimbă viaţa noastră. Noi trăim în respiraţia sărbătorilor. Noi trăim în respiraţia Crăciunului. Noi mărturisim la Crăciun, prin colind, prin sărbătoare, prin lumină şi bucurie, prin dragostea şi recunoştinţa pe care le arătăm lui Dumnezeu prin colind, pentru că ne-a trimis în lume ca Mântuitor pe Fiul Său. Acesta este Crăciunul în Maramureş. Acesta este Crăciunul, până la urmă, în România, a spus Preasfinţitul Părinte. Românii sunt un popor creştin şi-şi păstrează sărbătorile cu sfinţenie ca pe un tezaur sacru, primit de la moşi-strămoşi. Nu doar că l-am primit, l-am preţuit şi l-am sporit. Zestrea această sfântă a sărbătorilor este cea mai mare bogăţie a românilor. Noi nu suntem un popor bogat din punct de vedere economic. Avem, însă, o bogăţie spirituală unică între popoarele lumii. Şi de aceea, lumina credinţei, pe care o are românul în suflet, pe care o au familiile în casă şi-n viaţa lor, merge cu ei peste mări şi ţări. Oriunde se află, românii sunt credincioşi. În cele mai îngheţate colţuri ale lumii, ale Europei, românii încălzesc atmosfera, a mai explicat Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul.

Diplome de apreciere

Grupurile de tineri din protopopiate, venite cu preoţii responsabili de catehizare, precum şi îndrumătorii lor artistici, au primit diplome de apreciere pentru activitatea depusă în ultimii ani, între care şi cele două reuniuni ale tinerilor ortodocşi din Episcopie, a doua din ele având caracter internaţional. Este vorba de tinerii din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Vişeu, Chioar, Satu Mare, Carei şi Oaş, Asociaţia Tinerilor Studenţi Ortodocşi din România (ASCOR), Filiala Baia Mare, şi Asociaţia Tinerilor de pe lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ultimele două fiind şi organizatoarele întâlnirii tinerilor din anul acesta.

Sfinţirea icoanei ocrotitoare a tinerilor

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a făcut rugăciunile de sfinţire a icoanei Sfântului Arhidiacon Ştefan, întâiul Mucenic din istoria mântuirii, în care sunt pictate şi grupurile de tineri din cele 8 protopopiate, în costume populare. Icoana a fost stropită cu aghiazmă şi pusă spre închinare miilor de credincioşi din catedrală şi celor de afară, care nu au mai avut loc înăuntru.

Fie ca Sfântul Arhidiacon Ştefan să-i ocrotească de-a pururi pe tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

A consemnat pentru Radio Renaşterea Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...