1 ianuarie 2024 – Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare

de | ian. 1, 2024

Luni, 1 ianuarie 2024, în prima zi a noului an, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de soborul de părinți slujitori ai lăcașului de închinare.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Iustin a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți:

„De ce a trebuit Mântuitorul să se supună legii mozaice şi tuturor rânduielilor părinteşti ale strămoşilor din Vechiul Testament? Pentru că aşa a statornicit Dumnezeu legământ cu Avraam, în Vechiul Testament. În Cartea Facerii este consemnat legământul pe care Dumnezeu îl stabileşte pentru prima dată cu un Patriarh din Vechiul Testament, în mod deosebit printr-un semn anume. Şi i-a spus lui Avraam pentru ca Legământul Meu între Mine şi poporul ales să fie însemnat într-un fel şi pecetluit, fiecare copil de parte bărbătească se va tăia împrejur. Tăierea împrejur este o procedură destul de violentă pentru copii. Îţi taie o parte din trup, dar aşa a hotărât Dumnezeu să se însemneze ei. Avraam avea 99 de ani când a făcut acest lucru, iar Ismail, copilul lui, născut din slujnică, avea 13 ani. Şi Isaac era mai mic. Ştim că s-a născut după aceea. Aşa că şi toţi din casa lui, de parte bărbătească, toate rudeniile lor, ştim că era cu nepotul lui Lot, toţi au practicat tăierea împrejur până la Hristos. Inclusiv Mântuitorul, nu că ar fi avut nevoie. Sfinţii Părinţi, având în vedere dezbaterile teologice care au avut loc în primele secole, că, de fapt, Hristos ar fi fost doar o apariţie, nu s-ar fi întrupat în mod real, ca să arate că fizic S-a Întrupat, a acceptat tăierea împrejur, ocazie cu care i-a fost pus şi numele. Acel nume pe care Maica Domnului l-a reţinut de la îngerul Gavriil înainte, spune Evanghelistul Luca, cel minunat, care ne relatează episoadele cele mai intime din viaţa Mântuitorului. Echivalentul în creştinism al tăierii împrejur este botezul, se pune numele la botez. Când ai un nume eşti trecut în Cartea lui Dumnezeu. Se încearcă acum în era globalizării să avem un număr, ca la penitenciar. Ne transformăm într-un penitenciar global. Fiecare să avem un număr, o serie. Nu! Dumnezeu ne ştie după nume. Şi în momentul în care ni se pune nume suntem înscriși în Cartea lui Dumnezeu în Cer. Cu numele. Şi de la naştere până la mormânt şi de la mormânt în veşnicie cu acel nume vom fi, cu care ne-am botezat. Dumnezeu ne ştie după nume. Când va face apelul la Dreapta Judecată, ne va striga după nume. Şi după seminţie şi neam.”

Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent social, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenţiei „Pelerinul Creştin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vasile Petru Bud, Arhid. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Ionuţ Hotico.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Bondre, şi de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
Înaintea otpustului au fost citite rugăciunile de mulţumire lui Dumnezeu pentru anul care a trecut şi binecuvântare pentru anul care a sosit.
După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Polihroniu pentru darurile revărsate în anul care a trecut, peste Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, peste ierarhi și credincioși.
Apoi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a sfinţit icoana Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, intitulată „Maica Domnului – ocrotitoarea bolnavilor”. An de an Episcopia Maramureşului şi Sătmarului comandă icoana Anului Omagial, care se sfinţeşte în prima zi a anului şi se pune spre închinare credincioşilor pe tot parcursul anului calendaristic.
AUTOR: Andrei Fărcaș – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...