10 ani în slujirea aproapelui – Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

de | mai 8, 2023

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca împlinește 10 ani de la debutul activității medicale și primirea primului pacient.

Ideea și străduința înființării acestui așezământ i-au aparținut vrednicului de pomenire Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Binecuvântarea începutului a fost în vremea păstoririi Mitropolitului Bartolomeu Anania, iar sfințirea centrului și punerea în funcțiune ce a urmat s-au făcut sub grija și îndemnurile Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. După plecarea din această lume a Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș, conducerea Asociației „Sfântul Nectarie” Cluj – organizație care patronează spitalul nostru – i-a fost încredințată Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a demarat procedurile pentru înființarea Centrului Paliativ Pediatric „Sfântul Hristofor”, în localitatea Sânnicoară, proiect pe care ni-l dorim finalizat până în anul 2025.

În cei 10 ani de funcționare, Centrul „Sfântul Nectarie” a asistat gratuit un număr de 6012 pacienți, provenind din 37 de județe ale țării. Durata medie de spitalizare a fost de 18,52 zile, iar rata de utilizare a paturilor a trecut de 90%. În total, au fost oferite un număr de 110.248 de zile de îngrijire, ceea ce înseamnă peste 300 de ani de slujire a bolnavului.

Spitalul și-a deschis activitatea având un număr de 20 de paturi autorizate în regim de spitalizare continuă, în specialitatea îngrijiri paliative. Solicitările tot mai numeroase au făcut ca în anul 2016 și 2017 să fie autorizate încă un număr de 20 de paturi. În 2023, s-au depus actele pentru suplimentare cu 8 locuri, toate saloanele nou obținute fiind făcute pe seama schimbării de destinație și conformație/dotare a unor spații deja existente.

Întrucât din cauza listei de așteptare deosebit de încărcate, foarte mulți pacienți nu ajung să beneficieze de serviciile de îngrijiri paliative în regim de spitalizare continuă, în 2015 s-a înființat serviciul de îngrijiri paliative la domiciliu. Astfel, până la internare, după externare sau independent de acestea, pacienții cu boli cronice progresive pot primi tratament medicamentos de specialitate la domiciliul lor.

În anul 2020, din cauza faptului că mulți pacienți ajungeau cu întârziere la internare și pentru eficientizarea indicatorilor de utilizare a serviciului, s-a achiziționat o ambulanță tip A1 – transport neasistat, ce servește în mod gratuit nevoile de deplasare ale pacienților de la sau spre domiciliu și interspitalicesc.

Între anii 2015 și 2023, au fost făcute și o serie de modificări/îmbunătățiri ale infrastructurii spitalului: dotarea și autorizarea bucătăriei proprii (2015), ridicarea troiței din bloc de marmură în curtea Centrului (2015), amenajarea curții interioare cu spații de recreere pentru pacienți și familiile acestora (gazon, stâncărie, foișor – 2016), placarea scărilor interioare și a demisolului cu granit și montarea balustradei de inox (2018), reparații capitale și fațadizare spital (2021), placarea paraclisului cu marmură „Breccia sarda” și dotarea cu mobilier specific bisericesc (2020-2022). În anul 2023, prin grija Consiliului Județean Cluj, s-a primit o suprafață de 800mp aflată în imediata vecinătate a Centrului, pe care urmează construirea unei noi aripi destinată îngrijirii pacienților adulți.

Pe lângă activitatea spitalicească, instituția a dezvoltat o serie de programe și parteneriate ce vizează formarea personalului medical la toate nivelurile. Astfel, încă din 2013, centrul a permis efectuarea stagiilor de practică pentru studenții facultăților de medicină, asistenți medicali licențiați, teologie, psihologie și asistență socială. Din anul 2015, instituția noastră a început pregătirea primelor serii de medici specialiști care să susțină examenul de atestat în îngrijiri paliative. În anul 2016, a debutat programul de formare pentru calificarea de infirmieri, iar 2 ani mai târziu a început pregătirea asistenților medicali pentru specializarea îngrijiri paliative. Tot în 2018, pentru a putea acoperi nevoia de resursă umană cu atitudini creștine și aptitudini specifice, s-a înființat Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” – specializarea asistent medical generalist – care este deja la a treia promoție. Traseul preocupărilor educaționale a culminat cu intrarea spitalului în circuitul universitar, în anul 2020, prin înființarea Catedrei de Medicină Paliativă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Centrul devenind loc de desfășurare a lucrărilor practice pentru studenții facultăților de medicină generală, asistenți medicali licențiați și balneofiziokinetoterapie.

De-a lungul celor 10 ani de existență, Centrul a primit o serie de recunoașteri, printre care menționăm Premiul de Excelență la categoria „Sănătate” în cadrul Galei Premiilor Media Pentru Excelență – ediția a XIV-a (2017) și Premiul de Excelență la categoria „Ocrotirea pacienților” din cadrul Galei Elitelor Medicale Transilvane (2018).

În tot acest parcurs, pentru păstrarea gratuității serviciilor și în scopul creșterii continue a calității acestora, ne-au fost aproape nenumărați oameni de bine. Alături de aceștia, un loc deosebit în sprijinrea activității noastre l-au avut Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Direcția de Asistență Socială și Medicală.

Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe toți ostenitorii și binefăcătorii acestui așezământ!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate