104 ani de la naşterea Părintelui Iustin Pârvu

de | feb. 10, 2023 | Aniversări și comemorări

S-au împlinit vineri 104 ani de la naşterea Părintelui Iustin Pârvu, fostul stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț. Părintele s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif.

A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot.

A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.

„Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu a dat speranță celor ce suferă, pentru că el însuși a trecut prin suferință”, spunea Patriarhul Daniel în mesajul transmis la înmormântarea părintelui.

Cei 12 ani de închisoare i-a petrecut în temnițele de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.

În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus despre Arhim. Iustin că a fost un mare duhovnic, „ziditor de suflete și ctitor de mănăstiri”.

„Privind la lumina vieții sale și la mulțimea ucenicilor pe care Părintele Iustin Pârvu i-a îndrumat pe calea mântuirii în Hristos, considerăm că trecerea sa la cele veșnice este o pierdere pentru viața și lucrarea pastorală a Bisericii, pentru monahismul românesc și pentru mulțimea credincioșilor care l-au cunoscut”, spunea Patriarhul în României 2013.

Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, a trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani.

A fost înmormântat, joi, 20 iunie 2013, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă.

Foto credit: precumincer.ro

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Sărbători internaționale, 21 martie

Sărbători internaționale, 21 martie

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale. Ziua mondială a asistenței sociale Ziua mondială a asistenței sociale este...

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au împlinit sâmbătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei în închisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg. Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile,...

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe 16 martie 2023 se împlinesc 66 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. Părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj....

8 martie: Ziua internațională a femeii

8 martie: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa. Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în...