13 ani de la mutarea la Domnul a Părintelui Petroniu Tănase, monah cărturar și smerit

de | feb. 22, 2024

Joi se împlinesc 13 ani de la mutarea la cele veșnice a unui părinte contemporan iubit pentru smerenia lui: Starețul Petroniu Tănase de la Schitul românesc Prodromu din Sf. Munte Athos.

Părintele Petroniu s-a născut în anul 1914, în comuna Farcașa, județul Neamț, și s-a închinoviat la Mănăstirea Neamț când era foarte tânăr.

A fost trimis să studieze Teologia la București, unde a urmat în paralel și cursuri de Matematică și Filozofie, ceea ce demonstrează că avea darul cărturăriei.

A avut, pentru o perioadă, ascultarea de a organiza biblioteca Mănăstirii Antim din Capitală, apoi, în anii 1945-1947, a fost funcționar la Cancelaria Sfântului Sinod și la secretariatul Patriarhului Nicodim. A făcut parte din mişcarea „Rugul Aprins” și a suferit consecințele acestei afilieri.

În Sfântul Munte

În 1977 și 1978, la cererea monahilor români din Sfântul Munte Athos, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să trimită în vizită două grupuri de călugări români, cu scopul ca cel puțin o parte să rămână, pentru a revigora viața monahală la Schitului românesc Prodromu.

Din primul grup au făcut parte părinții Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan de la Sihăstria Neamțului. Aceștia nu au rămas în Sfântul Munte, după ce Părintele Cleopa a primit cuvânt de la Sf. Ier. Nicolae Velimirovici, care îi spunea că este nevoie de el în țară.

Părintele Petroniu a făcut parte din al doilea grup de monahi și a rămas în Sfântul Munte până la sfârșitul vieții sale pământești. În 1984, a fost ales stareț al Schitului Prodromu. A trecut la Domnul în 22 februarie 2011.

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord  spunea despre Starețul Petroniu Tănase:

„În el vedeam chipul ideal al călugărului care îmbina în modul cel mai firesc erudiţia teologică şi laică cu smerenia şi râvnă de rugăciune. Rar mi s-a dat să întâlnesc un om cult şi smerit, în acelaşi timp, cum a fost Părintele Petroniu!”

Propus pentru canonizare

Osemintele Părintelui Petroniu Tănase au fost deshumate anul trecut cu cinste de obștea românească din Athos.

Patriarhia Română a solicitat Patriarhiei Ecumenice canonizarea Starețului Petroniu Tănase de la Prodromu și a Părintelui Dionisie Ignat de la Colciu.

„Când nişte străini au întrebat pe un monah aghiorit dacă mai sunt «monahi adevăraţi» în Muntele Athos, acesta a răspuns: «Doar doi mai sunt: Dionisie de la Colciu şi Petronie de la Prodromu»”, relatează Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Capitală.

Un cuvânt de la Starețul Petroniu Prodromitul:

„Omul este adevărat om când tinde spre Dumnezeu. Nu este libertate altfel decât să faci binele, nu răul.”

Sursa foto: Prodromu-athos.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...