15 mai este Ziua familiei

de | mai 15, 2024

Ziua internațională a familiei este celebrată anual în data de 15 mai.

Instituită prin decizia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 15 mai 1993, Ziua internațională a familiei își are corespondentul în România în Ziua Națională a Familiei, instituită la inițiativa Institutului Român pentru Drepturile Omului și a Patriarhiei Române.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica familiei creștine.

Căsătoria este cea mai veche instituției de drept divin, binecuvântată de Dumnezeu în Rai, odată cu crearea primilor oameni.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea în 2021 că familia creștină este ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și de Iunia, soția sa, pomeniți în data de 17 mai.

Învățătura Bisericii cu privire la familie se concentrează pe importanța spirituală a acestei instituții și pe explicarea rolului ei în societate și în istoria mântuirii.

Sfinții Părinți atestă importanța familiei creștine, pe care Sfântul Ioan Gură de Aur o descrie ca fiind „o mică Biserică”. Tot acesta evidenţiază faptul că în familia în care bărbatul, femeia şi copilul merg pe drumul virtuţii, acolo locuieşte şi Hristos.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a familiei este „Familia și schimbările climatice”, subiect care își dorește să atragă atenția asupra impactului negativ asupra familiilor pe care poluarea și condițiile meteo extreme cauzate de aceasta îl provoacă.

Foto credit: freepik.com

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...