16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

de | mai 16, 2024

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice.

Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160.

„Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și diversitate, pentru a construi o lume durabilă de pace, solidaritate și armonie”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială a Organizației Națiunilor Unite.

În lumina acestor obiective, toate statele membre sunt invitate să promoveze reconcilierea și pacea, prin conlucrarea cu reprezentanții cultelor religioase, încurajând iertarea și compasiunea între indivizi.

Încă de la înființarea Organizației Națiunilor Unite, toate cele 51 de state fondatoare și-au luat angajamentul de a menține pacea și siguranța la nivel internațional, ca urmare a atrocităților provocate de Al Doilea Război Mondial, și a de a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale indivizilor.

Biserica Ortodoxă Română recomandă ca în timpul slujbelor în lăcașurile de cult aflate în administrare să fie enunțate rugăciuni și cereri speciale pentru pace.

Vezi și:

Foto credit: freepik.com

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial. În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....