17 mai, Ziua internațională a telefonului copilului

de | mai 17, 2023

Ziua internaţională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în 17 mai.

Ziua a fost stabilită de alianţa internaţională Child Helpline International (CHI) şi sărbătoreşte activitatea liniilor telefonice prin care se oferă ajutor copiilor din întreaga lume, informează Agerpres.

Ziua internațională a telefonului copilului a fost introdusă de alianța CHI în anul 2003.

În 17 mai este sărbătorit şi efortul celor care asigură funcţionarea tuturor liniilor de asistenţă pentru copii din întreaga lume. În fiecare an, milioane de copii au apelat liniile de asistenţă din reţeaua Child Helpline International. Aceasta coordonează informaţiile, punctele de vedere, cunoştinţele şi datele folosind tehnologia incluzivă pentru a se asigura că copiii şi tinerii care au probleme sunt ascultaţi şi asistaţi. Această resursă excepţională este folosită pentru a sprijini sistemele de protecţie a copilului la nivel global, regional şi naţional şi pentru a-i ajuta pe membrii CHI să pledeze pentru respectarea drepturilor copiilor şi pentru ca vocile acestora să fie auzite.

Child Helpline International are, în prezent, 159 de membri, care reprezintă organizaţii din 135 de ţări şi teritorii din întreaga lume. În fiecare an, liniile de asistenţă pentru copii din întreaga lume transmit peste 13 milioane de apeluri individuale şi oferă servicii de consiliere pentru aproape trei milioane de copii şi tineri. Până la înfiinţarea Child Helpline International în 2003, aceste organizaţii şi-au făcut desfăşurat activitatea izolate fără a putea comunica între ele, potrivit sursei menţionate.

În România, numărul de asistență pentru copii este 116 111 și a fost introdus la 1 octombrie 2008 de Asociația Telefonul Copiilor, înfiinţată în 2006.

116 111 oferă consiliere specializată, îndrumă copiii către servicii de asistență socială relevante pentru situații în caz de urgență și îi protejează pe aceștia de orice încercare de încălcare a drepturilor lor și a oricărei forme de abuz.

Foto credit: Facebook / Asociatia Telefonul Copilului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....