23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

de | sept. 23, 2023

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017. 

Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de auz este evidențiată importanța limbajului mimico-gestual și necesitatea integrării sociale și profesionale a persoanelor hipoacuzice.

În 2023, ca şi la ediţia de anul trecut, ONU evidenţiază faptul că Ziua internaţională a limbajului semnelor reprezintă o oportunitate pentru a susţine şi proteja identitatea lingvistică şi diversitatea culturală a tuturor oamenilor cu deficienţe de auz, conform Agerpres.

La iniţiativa Federaţiei Mondiale a Surzilor, clădirile şi locurile publice cu însemnătate deosebită, precum reşedinţele prezidenţiale, parlamentele şi primăriile pot fi iluminate în albastru, ca semn de solidaritate cu întreaga comunitate globală a persoanelor cu deficienţe de auz.

Comunitatea surzilor din București

În Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea Comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz „Sfântul Meletie” coordonată de Părintele Mirel Ilie.

În toamna anului trecut au fost  puse bazele unui centru destinat persoanelor cu probleme de auz și de vorbire în Sectorul 5 al Capitalei, pe strada Doina nr. 7. Terenul a fost oferit de Arhiepiscopia Bucureștilor și toate serviciile vor fi suportate de Patriarhia Română.

Părintele Ilie organizează constant activități destinate persoanelor cu deficiențe de auz din Arhiepiscopi Bucureștilor.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

34 de ani de la plecarea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

În data de 28 noiembrie 2023 se împlinesc treizeci și patru de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca. Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la...

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (1893 – 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut la 28 noiembrie 1893, în localitatea Arpatac (azi Araci), judeţul Covasna, într-o familie numeroasă şi modestă de ţărani evlavioşi, arată Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Şcoala primară de şase clase a făcut-o în...

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

120 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae

S-au împlinit 120 de ani de la nașterea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari teologi români. Părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani...

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

13 noiembrie – Ziua Bibliei | Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

În data de 13 noiembrie este serbată Ziua Bibliei și este cinstit cel mai mare exeget al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur. Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale şi de conştiinţă de a citi...