23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

de | sept. 23, 2023

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017. 

Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de auz este evidențiată importanța limbajului mimico-gestual și necesitatea integrării sociale și profesionale a persoanelor hipoacuzice.

În 2023, ca şi la ediţia de anul trecut, ONU evidenţiază faptul că Ziua internaţională a limbajului semnelor reprezintă o oportunitate pentru a susţine şi proteja identitatea lingvistică şi diversitatea culturală a tuturor oamenilor cu deficienţe de auz, conform Agerpres.

La iniţiativa Federaţiei Mondiale a Surzilor, clădirile şi locurile publice cu însemnătate deosebită, precum reşedinţele prezidenţiale, parlamentele şi primăriile pot fi iluminate în albastru, ca semn de solidaritate cu întreaga comunitate globală a persoanelor cu deficienţe de auz.

Comunitatea surzilor din București

În Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea Comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz „Sfântul Meletie” coordonată de Părintele Mirel Ilie.

În toamna anului trecut au fost  puse bazele unui centru destinat persoanelor cu probleme de auz și de vorbire în Sectorul 5 al Capitalei, pe strada Doina nr. 7. Terenul a fost oferit de Arhiepiscopia Bucureștilor și toate serviciile vor fi suportate de Patriarhia Română.

Părintele Ilie organizează constant activități destinate persoanelor cu deficiențe de auz din Arhiepiscopi Bucureștilor.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...