27 ianuarie: Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

de | ian. 27, 2023 | Aniversări și comemorări

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 de Națiunile Unite, iar pentru marcarea ei a fost aleasă ziua de 27 ianuarie.

Data a fost aleasă în amintirea eliberării prizonierilor supraviețuitori de la Auschwitz Birkenau, lagărul de exterminare nazist care a funcționat în perioada 1940-1945.

Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens rezoluţia A/RES/60/7, care respingea orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie parţial, şi a condamnat „fără rezerve” toate manifestările de intoleranţă religioasă, instigare, hărţuire sau violenţă împotriva persoanelor sau comunităţilor pe baza originii etnice sau a credinţei religioase, ori de câte ori apar.

Rezoluţia a felicitat acele state care s-au implicat activ în conservarea siturilor care au servit drept lagăre ale morţii naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

În acest an, tema Zilei internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este „Acasă şi apartenenţă”.

Reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au organizat săptămâna aceasta evenimente dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.


Holocaustul a fost cel mai mare masacru din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa.

Sursă foto: PEW Research Center

Ultimele articole

Sărbători internaționale, 21 martie

Sărbători internaționale, 21 martie

Cinci sărbători internaționale sau mondiale marchează data de 21 martie. Acestea aduc în atenție: asistența socială, sindromul Down, poezia, pădurile și eliminarea discriminării rasiale. Ziua mondială a asistenței sociale Ziua mondială a asistenței sociale este...

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au împlinit sâmbătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei în închisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg. Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile,...

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Brâncuși: 66 de ani de la trecerea în veșnicie

Pe 16 martie 2023 se împlinesc 66 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. Părintele artei moderne, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj....

8 martie: Ziua internațională a femeii

8 martie: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa. Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în...