30 de ani de la reînființarea Mânăstirii Rohița (1993-2023)

de | oct. 3, 2023

În Duminica a XIX-a după Rusalii, 1 octombrie 2023, zi în care a fost prăznuit și Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Rohița, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș, cu ocazia hramului așezământului monahal.

Sărbătoarea de anul acesta are semnificații deosebite deoarece se împlinesc trei decenii (30 de ani) de la reînființarea mănăstirii, fapt pentru care Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a alcătuit un Act Aniversar care a fost citit în fața credincioșilor. De asemenea, a fost publicată prima monografie a acestei vetre monahale în cadrul Proiectului Eparhial „Nici o mănăstire fără monografie!”.

Preasfințitul Părinte Iustin le-a adresat pelerinilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a expus câteva repere istorice din viața mânăstirii:

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi rugăciunile şi ocrotirea Maicii Domnului, suntem la hramul de toamnă al Mănăstirii „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” Rohiţa-Boiereni. Mănăstirea este un aşezământ istoric, care are rădăcini înainte de anul 1700, însă ea a dispărut în cumplitul asasinat religios care a avut loc în Transilvania, prin distrugerea mănăstirilor şi schiturilor de către generalul Bukow al Mariei Tereza. Locul s-a păstrat în tradiţie şi credincioşii veneau din când în când şi se rugau pe acest loc unde a fost mănăstirea, care a ars în totalitate. După 1990, Mănăstirea Rohia, care i-a devenit mamă, a reluat viaţa schitului, iniţial, şi apoi a aşezământului monahal de aici, a trimis trei vieţuitori în frunte cu Părintele Vasile Filip, astăzi Arhimandrit şi stareţul Mănăstirii, şi a evoluat impresionant de frumos şi este  mult iubită de credincioşii din Ţara Lăpuşului şi nu numai, mai cu seamă că în anii din urmă s-a făcut un proiect şi Primăria Tg. Lăpuş, domnul primar Mitru Leşe, a modernizat drumul de acces şi a legat Mănăstirea de civilizaţie şi de modernitate. Deci, călătoria spre mănăstire şi pelerinajul nu mai este ca pe vremuri, în chipuri cu foarte mult efort, ci se vine cu maşina până aici, fapt pentru care este foarte cercetată sfânta Mănăstire. Astăzi a fost hramul Mănăstirii, hramul de toamnă, „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”, sărbătoare mult iubită de credincioşi, de mame, de familii şi în fiecare an sunt mulţi credincioşi. De data aceasta, fiind şi duminică, adică coincidând sărbătoarea cu o zi de duminică, cred că numărul de credincioşi a fost dublu şi aproape că se aseamănă cu Mănăstirea mamă, care-i mama tuturor mănăstirilor, cu Rohia, şi ne bucurăm din suflet pentru evoluţia mănăstirii, pentru activităţile culturale care se fac aici. Sunt 30 de ani de la reînvierea Mănăstirii. S-a alcătuit o monografie, coordonată de Părintele exarh, Arhimandritul Macarie Motogna, şi stareţul Rohiei, şi s-a alcătuit un act aniversar, care a fost citit în faţa credincioşilor, pentru a marca şi pentru a aşeza în istorie pentru totdeauna, că dacă noi nu ne scriem istoria, ci doar o trăim, şi nu o scriem în pagini şi în cărţi, vor veni alţii după noi şi vor scrie istoria lor. Vor scrie cum vor crede. Trebuie să şi scriem istoria, nu doar să o trăim. Să o scriem în zidiri, în clădiri, în mănăstiri, în ctitorii pentru veşnicie, s-o scriem în pietre, pe cruci, pe troiţe şi s-o scriem în cărţi şi în biblioteci, să o scriem şi să ţină şi să rămână pentru vecii vecilor, cât va exista Biserica lui Hristos şi cât va dăinui poporul român cel drept  credincios. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din acesta au făcut parte: arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului şi stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa, pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La momentul Chinonicului, o solistă locală şi Maria Casandra Hauşi au interpretat câte o frumoasă priceasnă închinată Maica Domnului.

Preasfinţitul Părinte Iustin a acordat părintelui arhimandrit Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa, Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru clerici „în semn de înaltă apreciere şi părintească preţuire la aniversarea a trei decenii de la reînfiinţarea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” Rohiţa, pentru organizarea, în tandem cu Mănăstirea Rohia, a Zilelor Culturale „Nicolae Steinhardt” în ultimul sfert de secol, pentru găzduirea taberelor de pictură în cadrul Zilelor Culturale „Nicolae Steinhardt” şi pentru slujirea filantropică şi fraternă a tuturor pelerinilor care cercetează acest aşezământ monahal”.

De asemenea, primarul orașului Târgu-Lăpuș, domnul Mitru Leșe, precum și obștea Mânăstirii, au fost gratulate cu Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”.

Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” a fost acordat şi domnului Florian Razmoş şi soţiei, prieteni apropiaţi ai monahului și marelui om de cultură Nicolae Steinhardt.

Mai multe detalii și fotografii aici: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=EORMMSM&set=a.367244865637117

AUTOR: Andrei Fărcaş / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

FOTO: Arhid. Vasile Pop / Consilier eparhial pentru protocol – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Agenda ierarhilor în Săptămâna a V-a a Postului Mare

Agenda ierarhilor în Săptămâna a V-a a Postului Mare

În săptămâna a cincea din Postul Mare, creștinii ortodocși participă la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri și Denia Acatistului Bunei Vestiri – vineri. Ierarhii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului...