4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

de | feb. 26, 2024

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă și Vasile Jucan – violoncel) și al invitatului acestuia, flautistul maghiar János Bálint. Evenimentul va avea loc joi, 29 februarie 2024, ora 19.00, iar din programul serii fac parte lucrări semnate de Joseph Haydn – Cvartetul de coarde în re minor, Hob.III: 83, op. 103, Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul cu flaut nr. 1 în Re major, KV 285 și Franz Schubert – Cvartetul de coarde nr. 8 în Si bemol major, op. 168.

……………………………………………

Cvartetul Transilvan

Cvartetul Transilvan, format din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă și Vasile Jucan – violoncel, a fost fondat în anul 1987, obținând, atunci, într‑o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase premii și distincții naționale. Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-en-Provence.

Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute).

În cei peste treizeci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut numeroase concerte, reprezentând totodată România și prin recitaluri organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale).

În afară de activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă și o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică din București.

János Bálint

Flautistul János Bálint s-a născut în 1961 în Ungaria. A absolvit Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta în 1984. A obținut numeroase premii la concursuri internaționale, precum cele din Ancona, Leipzig și Markneukirchen. Între anii 1981-1991 a fost flautist solist al Orchestrei Simfonice a Radioului Maghiar, iar mai apoi al Orchestrei Filarmonicii Naționale Maghiare (2000-2006). A fost fondator și director al Institutului Doppler pentru flaut de la Budapesta.

În prezent, este profesor la Musikhochschule din Detmold, Germania și supervizor la Academia de Muzică din Kragujevac, Serbia, precum și profesor invitat la Academia de Muzică „Karol Szymanowski”  din Katowice.

În calitate de solist a concertat în aproape toate țările europene, dar și în SUA, Japonia, Taiwan, Coreea și Israel, alături de muzicieni precum András Schiff, Martha Algerich, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Auréle Nicolet. A înregistrat peste 30 de CD-uri cu Hungaroton, Capriccio și Naxos. În fiecare an, conduce 10-12 cursuri de măiestrie în întreaga lume. În 2008 a primit cea mai înaltă recunoaștere maghiară pentru performanță muzicală, premiul „Franz Liszt”, acordat de Ministerul Culturii și Educației din Ungaria.

…………………………………………………………………

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat „Transilvania”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Dublă lansare de carte la Memorialul de la Gherla

Memorialul Gherla vă invită duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 12.30 la o dublă lansare de carte: „Cântecul pietrei” și „Pe drumul închisorii”. Amândouă volumele sunt dedicate memoriei părintelui Nicolae Bordașiu. Primul volum este de poezie, „Cântecul Pietrei”,...