5 decembrie: Ziua internațională a solului

de | dec. 5, 2023

Ziua internațională a solului este celebrată anual pe data de 5 decembrie.

O zi internaţională pentru celebrarea solului a fost recomandată în 2002 de Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Solului (IUSS). Sub patronajul Regatului Thailandei şi în cadrul Parteneriatului Global pentru Sol, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a sprijinit înfiinţarea oficială a Zilei mondiale a solului ca o platformă globală de conştientizare. Conferinţa FAO a aprobat în unanimitate Ziua mondială a solului în iunie 2013.

În decembrie 2013, la a 68-a Adunare Generală a ONU a fost adoptată data de 5 decembrie drept Ziua mondială a solului. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susţinut oficial celebrarea acestei zile.

În 2022 s-au împlinit zece ani de la fondarea Parteneriatului Global pentru Sol (The Global Soil Partnership – GSP), un mecanism recunoscut la nivel global cu misiunea de a aşeza problemele legate de sol pe Agenda Globală şi de a susţine un management durabil al solului.

Parteneriatul susţinut de FAO lucrează din greu pentru a îmbunătăţi administrarea solului în vederea obţinerii unor soluri productive pentru securitatea alimentară, adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice şi dezvoltarea durabilă pentru toți.

Sol și apă, o sursă de viață

Tema zilei pentru anul 2023 este „Sol și apă, o sursă de viață” cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa şi relaţia dintre sol şi apă în realizarea unor sisteme agroalimentare durabile şi rezistente.

Supravieţuirea planetei noastre depinde de legătura preţioasă dintre sol şi apă. Peste 95% din alimentele noastre provin din aceste două resurse fundamentale. Apa din sol, vitală pentru absorbţia nutrienţilor de către plante leagă ecosistemele noastre. Această relaţie simbiotică este fundamentul sistemelor noastre agricole, conform Agerpres.

Ziua mondială a solului este o platformă globală unică care nu numai că celebrează solurile, ci împuterniceşte şi implică cetăţenii din întreaga lume pentru a îmbunătăţi sănătatea solului.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...