5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător

de | iun. 5, 2024

Ziua mondială a mediului înconjurător este serbată din anul 1973, reprezentând principalul mod prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încurajează conştientizarea şi acţiunile pentru mediu la nivel mondial.

În fiecare an, această zi adună mii de oameni într-o anumită țară pentru a discuta problemele de mediu și a propune soluții pentru acestea.

În 2024, conferințele organizate de Ziua mondială a mediului au loc în Arabia Saudită, tema zilei fiind „Land restoration, desertification and drought resilience” – Restaurarea terenurilor, deşertificarea şi rezistenţa la secetă, conform Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Biserica Ortodoxă este preocupată permanent de rezolvarea problemelor care dăunează mediului înconjurător.

În urmă cu 34 de ani, Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului a emis o enciclică prin care a invitat toți creștinii la rugăciune pentru protecția mediului înconjurător. Cu această ocazie, ziua de 1 septembrie a fost instituită ca Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.

Părintele Patriarh Daniel a îndemnat la grija față de mediul înconjurător cu diferite ocazii: „Întreaga creaţie este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu”.


Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) este principala autoritate de mediu din sistemul Națiunilor Unite. UNEP își folosește expertiza pentru a consolida standardele și practicile de mediu, contribuind în același timp la implementarea obligațiilor de mediu la nivel național, regional și global.

Misiunea UNEP este de a oferi lideri și de a încuraja parteneriatul în îngrijirea mediului, inspirând, informând și permițând națiunilor și popoarelor să își îmbunătățească calitatea vieții fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare.

Citește mai multe știri despre mediu în secțiunea specială de pe Basilica.ro.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuele Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.   Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească. Mihai Eminescu s-a...

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....