5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

de | sept. 5, 2023

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi filantropice.

Ziua internaţională a carităţii a fost stabilită în anul 2013. Ea a fost fixată de Adunarea Generală a ONU în 2012, la iniţiativa Ungariei, în semn de recunoaștere a eforturilor celor care întreprind acte de caritate.

Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU, citată de Agerpres.

Biserica și caritatea

Biserica Ortodoxă îndeamnă la împlinirea faptelor milei trupești și sufletești față de aproapele, deoarece mântuirea nu poate fi un act egoist.

Patriarhul Daniel, în repetate rânduri, a amintit importanța milosteniei în viața creștinului. Sub coordonarea Preafericirii Sale, Biserica Ortodoxă Română a devenit cel mai mare filantrop, având active sute de servicii și mii de programe sociale.

Data de 5 septembrie a fost aleasă și pentru a aduce un omagiu Maicii Tereza de Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979 „pentru activitatea întreprinsă în lupta pentru a depăşi starea de sărăcie şi suferinţă, care constituie, de asemenea, o ameninţare la adresa păcii”. 5 septembrie 1997 este ziua în care a trecut la cele veşnice.

Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre și toate organizațiile internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile și persoanele non-guvernamentale, pentru a marca Ziua internațională a carității într-un mod adecvat, prin încurajarea actelor de caritate, inclusiv prin educație și activități de sensibilizare a opiniei publice.


Maica Tereza, călugăriță și misionară, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut în 26 august 1910, la Skopje. Părinții săi erau de origine albaneză, romano-catolici. În 1929 a plecat în India, unde s-a dedicat ajutorării celor nevoiași. În 1948 a devenit cetățean indian. A fondat în 1950 ordinul Misionarele Carității în Calcutta.

În 1995 susținea financiar, din donații publice, 534 de cămine în 115 țări, iar în 1997, congregația număra 4.000 de surori în 610 fundații din 123 de țări. Activitatea desfășurată de Maica Tereza s-a bucurat de apreciere în lumea întreagă.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

Peste 140.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Ilie

La Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul peste 140.000 de români îşi serbează onomastica, în 20 iulie. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 106.266 bărbaţi şi 35.790 femei poartă numele...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...