8 aprilie: Ziua internațională a romilor

de | apr. 8, 2023 | Aniversări și comemorări

Originea Zilei internaționale a romilor are la bază Primul congres al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra în data de 8 aprilie 1971. În țara noastră, această zi este celebrată din 1990 și este numită Sărbătoarea etniei romilor din România.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.

În 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi Steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

8 aprilie: Ziua internațională a romilor

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni, notează Centrul European pentru Drepturile Romilor.

Sărbătoarea etniei romilor din România

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.

Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj în care amintește faptul că „este important să evocăm nedreptățile pe care romii au fost obligați să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocitățile Holocaustului. Suntem responsabili să menținem vie memoria victimelor și să condamnăm ferm politicile discriminatorii și crimele comise împotriva romilor, precum și pe autorii acestora”.

Biserica și romii

Potrivit recensământului din 2022, în România locuiesc peste 569.500 de romi, aproximativ 34% din populaţia ţării noastre. Biserica nu i-a uitat şi desfăşoară activităţi continue pentru sprijinirea lor, atât din punct de vedere social, cât şi pastoral misionar.

Arhimandritul Ioasafat Snagoveanul, profesorul de teologie dr. Barbu Constantinescu (1839-1891), preotul Gala Galaction (†1961) sunt câteva dintre persoanlităţile ecleziale care s-au implicat, de-a lungul vremii, în proiectele bisericeşti dedicate comunităţii rome.

Biserica nu a încetat nici în prezent să poarte de grijă comunităţii rome din ţara noastră, ci a întreprins activităţi concrete în acest sens.

Biserica are în vedere şi facilitarea accesului persoanelor de etnie romă la cultul divin public prin publicarea unor cărţi de cult traduse în limba romani, a înfiinţat instituţii dedicate misiunii în rândul comunităţilor rome, desfășoară numeroase activități sociale, încurajează hirotonia teologilor romi.

Foto reprezentativă: IPS Varsanufie și membri ai comunității rome din Vâlcea la finalul unei slujbe de pomenire (în februarie 2020) pentru romii morți în timpul lagărelor, deportărilor și robiei. ©Arhiepiscopia Râmnicului

Să ne rugăm pentru pacea lumii!

Să ne rugăm pentru pacea lumii!

Cel mai potrivit mod de a marca Ziua internațională a păcii, 21 septembrie, în timp ce zeci de conflicte armate se desfășoară în lume este rugăciunea. În fiecare an, în data de 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp...

Avram Iancu: 151 de ani de la plecarea la cele veșnice

Avram Iancu: 151 de ani de la plecarea la cele veșnice

În noaptea de sâmbătă spre duminică s-au împlinit 151 de ani de la mutarea lui Avram Iancu la cele veșnice. S-a născut în 1824 la Vidra de Sus, astăzi comuna Avram Iancu, din județul Alba., și s-a format într-o epocă în care în Transilvania nu existau școli românești,...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...