95 de ani de la nașterea Părintelui Teofil Părăian

de | mart. 3, 2024

În 2024 se împlinesc 95 de ani de la nașterea celui care a fost supranumit „duhovnicul tinerilor”, Părintele Teofil Părăian. 

În data de 3 martie 1929 s-a născut Părintele Teofil Părăian, într-o familie de agricultori din satul Topârcea, aproape de Sibiu.

Ioan, după numele său de botez, s-a născut orb, motiv pentru care a urmat cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Până în 1948 și-a continuat studiile la un liceu pentru nevăzători din Timișoara.

În timpul liceului l-a cunoscut pe Părintele Arsenie Boca de al care a învățat Rugăciunea inimii și pe care a exersat-o înainte de a intra în viața monahală.

Iubirea pentru Dumnezeu și pentru teologie l-a determinat ca după studiile liceale să urmeze Facultatea de Teologie din Sibiu, apoi să intre în monahism în anul 1953 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

La călugărie a primit numele de Teofil, care în limba greacă înseamnă „iubitor de Dumnezeu”. Șapte ani mai târziu a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan. După 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot și duhovnic de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În anul 1986 a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Părintele Teofil a trecut la viața veșnică în data de 29 octombrie 2009, fiind înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Program duhovnicesc

Părintele Teofil Părăian recomanda tinerilor şi ucenicilor săi un program duhovnicesc care includea rugăciune constantă, post şi lecturi biblice. Programul poate fi rezumat în cinci reguli simple:

  1. Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
  2. Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
  3. Să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament.
  4. Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
  5. Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posturi mari de peste an.

Citește aici mai multe despre Programul duhovnicesc al Părintelui Teofil Părăian!

Foto credit: Ierom. Pantelimon Șușnea

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...