Parastas de 7 ani și Lansarea cărții „Părintele Dorel Man – O viață de jertfă pe altarul credinței, culturii și familiei”

de | iun. 22, 2023

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat joi, 22 iunie 2023, un eveniment comemorativ cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la nașterea, respectiv 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui conf. univ. dr. Dorel Man, fost cadru didactic al instituției de învățământ teologic clujean. A fost oficiată slujba Parastasului și a fost lansat volumul comemorativ „Părintele Dorel Man, o viaţă de jertfă pe altarul credinţei, culturii şi familiei”.

De la ora 18:00, în paraclisul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Parastasului la 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Dorel Man. Au participat cadre universitare, studenți, colaboratori, membrii familiei, rudenii și apropiați ai părintelui Dorel Man.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt de învățătură și a evocat personalitatea vrednicului de amintire profesor.

„Atunci când murise Lazăr, pe surorile sale, Marta și Maria, Domnul Iisus Hristos le-a mângâiat cu acest cuvânt: «cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi; iar cel ce trăieşte crezând în Mine, nu mai moare niciodată» (Ioan 11, 25-26). Aceasta este frumusețea creștinismului: suntem nemuritori”, a spus ierarhul.

Apoi, în aula facultății a avut loc lansarea volumului comemorativ „Părintele Dorel Man, o viaţă de jertfă pe altarul credinţei, culturii şi familiei”. Acesta a apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind îngrijit de arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, și de asist. univ. dr. Victoria Man-Grădinar (fiica părintelui profesor), cadru universitar la specializarea Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cartea cuprinde 55 de evocări semnate de ierarhi, călugări, preoți sau diverse personalități care l-au cunoscut și îi poartă o caldă amintire părintelui Dorel Man.

Volumul a fost prezentat de arhim. Macarie Motogna, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, precum și de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

Scurtă biografie

Părintele Dorel Man s-a născut la data de 26 ianuarie 1953, în localitatea Suciu de Sus, județul Maramureș. A trecut la Domnul în data de 29 iulie 2016, la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, după o grea suferință.

În data de 23 mai 1976 s-a căsătorit cu Carolina Iuga, din Dobricu Lăpuşului, având trei copii.

A fost hirotonit preot în 30 iulie 1976, după care a slujit în Parohia Baba, de la hirotonire până în 1 iulie 1990, când s-a transferat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Cluj-Napoca.

Între anii 1995-1998 a urmat studii doctorale la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie; între anii 1998 – 1999 s-a specializat la Centrul Ecumenic Penteli-Atena, Grecia, printr-o bursă eclesiastică, iar în 12 decembrie 2000 a susţinut teza de doctorat în istorie, intitulată: „Didahiile, norme de educaţie si pastoraţie. Prezenţa lor în viaţa comunităţilor româneşti. Secolul al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea”, sub coordonarea ştiinţifică a Acad. prof. univ. dr. Nicolae Edroiu.

Din 1976 până în 1990 a fost preot paroh la Parohia Ortodoxă Baba, cu filia Coroieni, jud. Maramureş, iar în perioada 1977 – 1990 a fost şef de Birou administrativ la Protopopiatul Ortodox Târgu Lăpuş.

În perioada 1 iulie 1990 – 4 octombrie 1992 a fost director economic la reînfiinţatul Institut Teologic Universitar Ortodox Cluj-Napoca. Între anii 1992-1994 a fost secretar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, cu atribuţii de director educativ. Din 1992 până în 1994 a fost profesor suplinitor de Catehetică şi Omiletică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca. În perioada 1994-2008 lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la disciplinele „Formare Duhovnicească” şi „Teologie Pastorală”, iar din 2008 până la trecerea în veșnicie – conferențiar universitar.

Între anii 1990-1998 a slujit ca preot îmbisericit la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăşti; între anii 1998-2007 a fost preot îmbisericit la Parohia „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, iar din 2007 până la trecerea la Domnul a fost preot îmbisericit la Parohia „Naşterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni.

A fost autorul a zeci de volume și sute de studii și articole de specialitate.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Lunca Ilvei

Binecuvântare arhierească în Parohia Lunca Ilvei

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 10 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Lunca Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Hramul de vară al Mănăstirii Escu

Hramul de vară al Mănăstirii Escu

În ziua pomenirii Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari, joi, 9 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat...