Număr record de elevi clujeni, înscriși la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

de | mai 24, 2024

Aproape 140 de elevi entuziaști de la 26 de școli din județul Cluj s-au înscris în cursa pentru excelență în meșteșuguri tradiționale, la Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, faza județeană 2024.

Tinerii se vor întrece în cadrul a 15 sectiuni, printre care se numără: prelucrarea lemnului și a metalelor, pictura icoanelor pe lemn și sticlă, confecționarea de podoabe din mărgele, țesut, cusut, croșetat, realizarea costumelor populare, încondeiatul ouălor, împletituri, ceramică și confecționarea de măști.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu ora 9:30, la Liceul Tehnologic din Gherla, situat în Piața Libertății, nr. 5-7, Gherla.

Fiecare unitate de învățământ preuniversitar participăcu un număr de maximum 6 elevi, înscriși la oricare dintre categoriile atelierelor propuse.

Conform regulamentului, elevii vor fi îmbrăcați în costume populare specifice zonei etnografice pe care o reprezintă și vor aduce câteva produse finite, dar și semifinite, pe care le vor finaliza  în prezența comisiei de jurizare. De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru.

Primii trei elevi premiați (câștigătorii locurilor I) vor reprezenta județul Cluj la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care va avea loc în perioada 17-21 iulie 2024, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, Sibiu.

Organizatorii acestui eveniment educațional sunt:  Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla și Liceul Tehnologic Gherla.

Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” reprezintă o competiție educațională ce își propune să contribuie la conștientizarea și promovarea valorilor civilizației populare românești printre elevii școlilor din România.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert vocal – simfonic – numitor comun: privighetoarea

Concert vocal – simfonic – numitor comun: privighetoarea

Vineri, 28 iunie 2024, Auditorium Maximum (Colegiul Academic) va găzdui, începând cu orele 19.00, penultimul concert al stagiunii 2023 / 2024. Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va evolua sub bagheta dirijoarei Clelia Cafiero, pianistă, în același timp,...

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate se va desfășura anul acesta pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate anunță startul înscrierilor la a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc. Entitățile muzeale și culturale care doresc să participe la ediția a doua a evenimentului, pot solicita fișa...

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...