Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Tăuții de Sus

de | iun. 16, 2024

Duminică, 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Parohiei Tăuții de Sus, cu ocazia sărbătoririi anticipate a hramului sfântului locaș de închinare, Duminica Tuturor Sfinților.

Sfânta Liturghie Arhierească fost oficiată de un sobor alcătuit din Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial onorific, fost paroh, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, paroh, Pr. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Andrei Pop, inspector eparhial, Pr. Adrian Tirean, inspector control financiar intern, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, Pr. Adrian Morar, referent social,  Pr. Bogdan Ciocotișan, președintele ATOP Baia Mare, Pr. Virgil Pâslă, de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Baia Sprie, Pr. Dumitru Gligan, pensionar,  Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit si un cuvânt de învățătură:

„Aceasta este duminica, în care suntem (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic n.n.), în care, iată, Dumnezeu, prin aleșii Săi, prin bărbat luminat (Sfântul Împărat Constantin cel Mare n.n.), ne-a lăsat sfânta și dreapta credință pe care noi o avem, o avem de la Sfântul Apostol Andrei, de la slujitorii Bisericii lui Hristos de 2000 de ani, episcopi, preoți, diaconi, voievozi creștini, români drept credincioși, eroi martiri creștini, regi creștini, regele Mihai a avut o viață similară cu a Împăratului Constantin cel Mare, și mama Împărăteasă Elena a fost abandonată, și mama Sfântului Constantin a fost abandonată, și a fost crescut în Biserică regele Mihai, un rege cu viață sfântă, care a zis: primul meu pedagog a fost mama, ortodoxă, grecoaică, împărăteasa Elena, și cartea mea de căpătâi – Biblia, restul nu contează. De aici am învățat să fiu om, să cred în Dumnezeu, să-mi iubesc poporul, patria și să respect persoana și demnitatea umană. Ei, aceasta ne învață Biserica și despre aceasta sunt toate rânduielile aici sfinte, să ne ridice de la statutul de ființe căzute, sau degradate, sau instinctuale, la ființe cugetătoare, privitoare în sus, care vorbesc cu Dumnezeu, deși suntem pe pământ, avem mintea ațintită în cer și avem lumina Duhului Sfânt, Care ne conduce spre Dumnezeu prin Sfânta Scriptură, prin Sfintele Taine, prin Sfânta Liturghie, prin Sfinții Părinți și prin toate rânduielile Părinților noștri Sfinți pe care i-am avut. Amin!”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, și corul parohiei, dirijat de Florentina Cerneștean.

Între oficialități s-au aflat primarul Alin Bîrdă al orașului Baia Sprie, viceprimarul Ștefan Sarca, Vasile Gherman, directorul Căminului de Bătrâni din Baia Sprie, membru în Adunarea Eparhială, Octavian Cerneștean, fost viceprimar.

După otpust, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a distins pe marele avocat Călin Herța, fiu al satului, cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, pentru meritul de a readuce biserica monument istoric din piatră în patrimoniul Parohiei Tăuții de Sus, după ce ea a fost pierdută într-un proces nedrept.

Cu Diplome ale Anului Omagial au fost distinși binefăcătorii Călin Tuns, Octavian Cerneștean și Pavel Breban.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat noul lumânărar ridicat în incinta bisericii, sub ocrotirea Învierii Domnului, a rostit rugăciunile cuvenite și a stropit cu aghiazmă exteriorul și interiorul lui.

AUTOR: Andrei Fărcaș

FOTO: Arhid. Vasile Pop

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și-au început anul școlar, așa cum o fac de peste trei decenii, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, săvârșită de un sobor de...

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Prima grădiniță ortodoxă din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

Luni, 9 septembrie 2024, ziua începerii noului an școlar 2024-2025, sărbătoarea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana ai Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a pus piatra de temelie pentru prima grădiniță...

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica din Rozavlea

Duminică, 8 septembrie 2024, de praznicul Nașterii Maicii Domnului și în Duminica dinainte Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în localitatea natală Rozavlea de pe...

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Târnosirea bisericii din Săcel II, Protopopiatul Vișeu

Duminică, 1 septembrie 2024, la începutul anului nou bisericesc, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit în Parohia Săcel II, unde a târnosit biserica parohială, refăcută în întregime în ultimi ani. De asemenea, a oficiat Sfânta...