A fost proiectat logo-ul ITO 2023. Cum arată şi ce reprezintă

de | iul. 18, 2023

Cea de-a 7-a Întâlnire a Tinerilor Ortodocşi (ITO) 2023 va avea loc la Timișoara în perioada 31 august – 3 septembrie. 

Logo-ul  evenimentului a fost finalizat, fiind proiectat după schiţele trasate de Mitropolitul Ioan al Banatului, care a explicat ce semnifică elementele vizuale care compun logo-ul.

„În partea superioară sunt cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: Voi sunteţi prietenii Mei (Ioan 15:14), pentru că prin această întâlnire, printre altele, am dori să mărim coeziunea socială, creştinească, între tineri, având în vedere cât de segregată este societatea umană astăzi zicem că prin Hristos putem să-i apropiem pe oameni unii de alţii”.

„Apoi, întrucât aici în Banat pământul a fost mereu greu de bob de grâu, de spicele de grâu, atunci am integrat o cruce din spice de grâu, în centru monograma lui Hristos, şi am zis că în Banat Hristos este încununat nu cu spini, ci cu spice de grâu. Aceasta este cununa pe care I-o oferim noi lui Hristos. Nu-L răstignim pe Hristos aici în Banat pe o cruce de lemn, ci îl aşezăm la loc de cinste pe o cruce din boabe de grâu din care se face pâine şi prescură pentru Sfânta Liturghie”.

„În partea de jos este reprezentat tricolorul şi pe partea galbenă scrie Timişoara, iar mai sus ITO 2023”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.

A fost proiectat logo-ul ITO 2023. Cum arată şi ce reprezintă

Conf. Adina Palea de la Universitatea Politehnica din Timişoara a menţionat că „sigla reprezintă un concept al Părintelui Mitropolit Ioan care a desenat ceea ce îşi dorea să se transforme în simbolul acestei întâlniri”.

„Am reuşit să transformăm acest gând al Mitropolitului într-o imagine care ne dorim să reprezinte un simbol recognoscibil de acum înainte, o asociere pe care să o poată duce mai departe Arhiepiscopia Timişoarei, care să treacă dincolo de tot ceea ce va însemna minunata întâlnire de anul acesta”, a mai spus Conf. Adina Palea.

Din programul ITO 2023

Tema evenimentului va fi prietenia şi va fi subiect de dezbatere în cadrul celor peste 40 de ateliere care vor fi organizate pe durata evenimentului.

„Pe cât de rară, pe atât de dorită, prietenia adevărată este până la urmă un har. E un dat al fiinţei umane care rămâne un deziderat, dar şi o speranţă a fiecăruia dintre noi. Prietenia este, până la urmă, una dintre cele mai frumoase clipe de împărtăşire ale vieţii noastre, uneori scurte, alteori pe trasee intermediare, dar uneori prieteniile pot fi pe viaţă”, a subliniat Conf. Claudiu T. Arieşan de la Universitatea de Vest din Timişoara.

La ITO 2023 vor participa şi delegaţii ale Bisericilor Ortodoxe surori, dar şi ierarhi străini.

Deschiderea oficială va avea loc în ultima zi din august în Parcul Rozelor din Timişoara.

Mitropolitul Ioan a precizat că ITO 2023 „va fi un eveniment cu un mesaj istoric, cultural şi religios, dar va avea şi o componentă socială profundă”.

„Pe 1 septembrie vor fi două conferinţe la care am invitat oameni de înaltă ţinută ştiinţifică şi morală, începând cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, preşedintele Academiei Române, alţi academicieni, profesori universitari care din bogăţia experienţei şi culturii lor să le poată împărtăşi acestor tineri elemente importante, de valoare, din cultura neamului şi din viaţa creştină morală pe care dorim să o promovăm aici. Vom avea şi o componentă de istorie locală, pentru că am vrea să ne prezentăm şi cuibul de aici din Banat cu istoria şi integrarea lui aici în contextul nostru românesc”.

„Vom reconstitui momentul decembrie 1989 din faţa Operei. Avem oameni care încă trăiesc, care au participat la manifestarea de acolo şi ne-au spus cum la un moment dat cineva a început să rostească rugăciunea Tatăl nostru şi miile acelea de oameni s-au pus în genunchi şi s-au întors cu faţa către catedrală. Avem imagini de atunci”.

„De acolo vom rosti şi noi cu tinerii această rugăciune, vom asculta probabil câţiva participanţi de la Revoluţie care au fost efectiv acolo. De acolo ne vom deplasa spre catedrală, pe treptele catedralei tinerii vor pune candele în formă de cruce şi acolo vom face pomenirea celor care au căzut atunci în Revoluţie”, a adăugat IPS Ioan.

O noutate pentru ITO 2023 o constituie Slujba Privegherii şi Sfânta Liturghie care vor fi oficiate la Catedrala Mitropolitană în noaptea de 1 spre 2 septembrie. Din soborul slujitor vor face parte părinţi din Sfântul Munte Athos.

„Părinţii vor împărtăşi tinerilor date istorice despre Sfântul Munte, despre Schitul nostru Prodromu şi l-am rugat pe părintele Atanasie, stareţul Schitului, să ne vorbească despre Părintele Petroniu Tănase. Am dori să punem în valoare elementul românesc spiritual, istoric şi al daniilor făcute de români la Muntele Athos”, a mai spus Mitropolitul Banatului. 

ITO 2023 se va încheia în 3 septembrie cu Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial al ITO 2023.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română