A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

de | mai 25, 2024

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a propus să celebreze și să promoveze tinerii artiști talentați din întreaga țară și din Republica Moldova.

Expoziția, cu tema „Re-nașterea”, a găzduit peste 140 de lucrări de artă sacră, realizate de peste 40 de liceeni, alături de studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, specializarea Artă Sacră.

Vernisajul s-a desfășurat începând cu ora 16:30, în galeriile „Ermineia” și „Imago”, situate la etajele I și II ale Facultății de Teologie Ortodoxă, strada Episcop Nicolae Ivan. Cu această ocazie, au fost premiați și câștigătorii concursului.

La nivel liceal, s-au remarcat următorii elevi:

PREMIUL I – CREȚU IASMINA ROXANA, premiu susținut de MĂNĂSTIREA „SFÂNTA CUVIOASĂ ELISABETA”, CLUJ-NAPOCA

PREMIUL II – UNGUREAN CAPITOLINA, premiu susținut de MĂNĂSTIREA „SFÂNTUL PROROC ILIE TESVITEANUL”, BĂIȘOARA

PREMIUL III – BOTNARI ILINCA, premiu susținut de ASOCIAȚIA HORAȚIU IULIAN

PREMIUL „SFÂNTUL ȘTEFAN CEL NOU” – CURECHERI MARIA, premiu susținut de ASOCIAȚIA „IMAGO ET SIMILITUDO”

De asemenea, au primit mențiuni și următorii:

 • PUICI CARLA-MARIA
 • DUDCO DUMITRIȚA
 • JELIHOVSHI GRIGORE
 • PĂDUREȚ NECHIFOR ELLA ALEXANDRA
 • ȚURCANU FRANCESCA
 • COVĂSAN MARIA
 • VĂLEAN ȘERBAN

La nivel universitar, au fost distinși următorii studenți:

PREMIUL I – MORARU MĂDĂLINA MARIA – premiu susținut de firma RIPOLIN (domnul Viorel Mihiș)

PREMIUL II – ELENA DĂRĂBAN – premiu susținut de CORAMI FUZIONE (domnul Răzvan Costea)

PREMIUL III – ȚAPU MĂDĂLINA-GINA – premiu susținut de ATELIERUL MOZAIC COLOR ART (domnul Opaina Claudiu)

PREMIUL „PAULA BUD” – BALAN GABRIELA – premiu susținut de firma ZAREDARTE (domnul Gabriel-Ștefan Solomon)

PREMIU SPECIAL PENTRU TEHNICA MOZAIC – HOLHOȘ MARIA-ELENA susținut de firma ZAREDARTE (domnul Gabriel-Ștefan Solomon)

PREMIU SPECIAL PENTRU TEHNICA VITRALIU – SOLOMON IULIANA ENKELEIDA susținut de firma CORAMI FUZIONE (domnul Răzvan Costea)

Totodată, au obținut mențiuni și următorii studenți:

 • MOCANU IOANA
 • CRISTUREANU HORIA
 • FAUR ANA
 • COSTEA DENIS
 • BLĂNARIU DARIA
 • CÎRLIG OLGA
 • ȘCHIOPU IONEL

În cadrul evenimentului, au vorbit: PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății, și pr. lect. univ. dr. Paul Siladi, directorul Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice al Facultății.

Înainte de vernisaj a avut loc, pentru tinerii participanți la concurs, prezentarea atelierelor de specialitate, dar și vizitarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Prezentarea a fost făcută de conf. univ. dr. Claudia-Cosmina Trif și de asist. asoc. univ. drd. Gabriel-Ștefan Solomon.

Noutatea acestei ediții a reprezentat-o instituirea, pe lângă premiul special „Paula Bud”, a premiului „Sfântul Ștefan cel Nou”, dedicat elevilor (incluzând absolvenți de liceu posibili candidați la admiterea la specializarea Artă Sacră din Cluj-Napoca), proveniți din Republica Moldova. Premiul a constat într-un voucher în valoare de 2000 lei, utilizabil pentru finanțarea unei excursii-seminar în cadrul Proiectului de Cercetare Artistică „Dincolo de ziduri”– țări vizate: Italia, Grecia, Cipru, Franța, Spania, Elveția. Acesta va putea fi utilizat de premianții care vor deține calitatea de student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

Premiile acordate au inclus materiale de pictură și vouchere pentru excursii, ce pot fi utilizate de câștigătorii care vor fi înmatriculați ca studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, în următorii doi ani universitari.

Evenimentul „Ortodoxia” este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin Centrul de Studii Misionare și Nomocanonice, Departamentul de Studii Iconografice, în parteneriat cu Asociația Filială „Artă Religioasă și Restaurare” a Uniunii Artiștilor Plastici din România și cu Asociația „Chip și Asemănare”. Scopul acestui eveniment este susținerea și promovarea tinerelor talente artistice. Tema din acest an, intitulată „Re-nașterea”, a fost dedicată Centenarului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (1924-2024).

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...