Acad. Ioan-Aurel Pop a fost reales președinte al Academiei Române

de | apr. 5, 2022

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost reales marţi, 5 aprilie 2022, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie, și membru titular din anul 2010, profesorul Ioan-Aurel Pop a deținut primul mandat de președinte al cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării în perioada 2018-2022, în urma alegerilor desfășurate pe data de 5 aprilie 2018.

Alegerile au avut loc, prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române, începând cu ora 10:00, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost reales președinte al Academiei Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au numărat printre participanţii la acest eveniment. Cei doi sunt membri de onoare al Academiei Române.

Noi socotim că dintre oamenii grei din punct de vedere cultural și spiritual pe care îi are România, alegerea domnului Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop a fost cea mai potrivită. Îi dorim din tot sufletul, ca în noul mandat pe care îl începe, să îi dea Dumnezeu sănătate și ajutor ca să facă mult bine neamului acestuia pe care îl iubește, pe care îl prețuiește și despre care știe să vorbească așa cum nu o mai poate face nimeni altul. Succes deplin domnului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a transmis Părintele Mitropolit Andrei prin intermediul Radio Renașterea.

 

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost reales președinte al Academiei Române
Imediat după încheierea alegerilor, Ioan-Aurel Pop a caracterizat perioada pe care o traversăm ca fiind una dificilă şi a subliniat că soluţiile oferite societăţii de instituţia pe care o conduce au în prim plan binele şi iubirea de oameni, asemenea Bisericii, transmite basilica.ro.

„Am primit un nou mandat de patru ani, este o emoţie extraordinară. Le-am spus colegilor mei că acum patru ani veneam cu inima strânsă cu multe griji, cu multe apăsări pe sufletul meu şi că lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici acum, pentru că ştiu mai bine decât ştiam acum patru ani ce greutăţi ne aşteaptă, mă aşteaptă pe mine ca preşedinte, dar spun ne aşteaptă, pentru că, aşa cum s-a mai spus aici (n.r.: în şedinţele Academiei), nu-mi place niciodată să iau deciziile singur”.

„Instituţia aceasta este o instituţie a oamenilor realizaţi în domeniile lor, oameni de prim rang în marile lor specializări, membri ai Academiei, care sunt nişte lumini ale ştiinţei, culturii, ale artei. Prin urmare, orice decizie am luat în aceşti patru ani care au trecut, am luat-o consultându-mă cu domniile lor pentru că, vorba unui proverb latin, Oculi plus vident quam oculus (Mai mulți ochi văd mai mult decât unul). Probabil că acesta a fost unul dintre motivele pentru care colegii m-au reales”.

„Este o perioadă dificilă, iar pe umerii mei apasă o răspundere foarte mare, pentru că, aşa cum ştiţi, în opinia publică românească, conform sondajelor de opinie din anii mai recenţi, Biserica, Armata şi Academia Română se află în prim plan în simpatiile poporului român, ceea ce obligă enorm. Asta înseamnă că Academia Română trebuie să aibă o conduită exemplară, să ofere soluţii societăţii, să dea verdicte de bine, pentru că aceste soluţii ale Academiei Române, ca şi cele ale Bisericii, trebuie să aibă în prim plan binele şi iubirea de aproapele, iubirea de oameni”, a declarat Acad. Ioan-Aurel Pop pentru Radio Trinitas.

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost reales președinte al Academiei Române

Acad. Ioan-Aurel Pop

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei. A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca’Foscari din Veneția (2003-2008).

În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012-2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în anul 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.

Sursa foto: basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Concert de Crăciun la Muzeul Mitropoliei Clujului

Concert de Crăciun la Muzeul Mitropoliei Clujului

Apropierea Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului aduce, ca în fiecare an, bucuria îngemănării rugăciunii cu muzica, colindele și cântecele de Crăciun vestind venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, Muzeul...

Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă la Cluj-Napoca

Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă la Cluj-Napoca

Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă va susține la Cluj-Napoca, duminică, 10 decembrie 2023, de la ora 19.00, conferința „Sănătate într-un veac al Bolilor”. Evenimentul, organizat de Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Mina”, alături de Asociația „Locul lui MINA”,...

Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Mineralia – Agatul, formă și culoare, la MET

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), invită publicul clujean la expoziția „Mineralia”, în cadrul căreia, dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale, agatul ocupă unul dintre primele locuri. Diversitatea sa remarcabilă este dată de culorile, structura și...

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Pinocchio, eroul primelor spectacole din decembrie la Teatrul „Puck”

Micii spectatori clujeni sunt așteptați în următoarele zile la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la două reprezentații ale spectacolului „Pinocchio”, după Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu. Prima reprezentație din această serie va avea loc duminică, 3...