Bisericile de lemn din Sălaj și din împrejurimi, conservate digital

de | iun. 4, 2020 | Cultură

Bisericile de lemn din județul Sălaj și din împrejurimi vor fi conservate digital, prin intermediul proiectului „PIXELS FOR HERITAGE”, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Asociația ARHAIC, cea care a inițiat programul ,,Ambulanța pentru Monumente”.

Astfel, prima biserică de lemn pentru care a fost realizat un model 3D este cea din Zalnoc, monument istoric la care, în prezent, se realizează lucrări de urgență pentru punerea sa în siguranță, prin programul Ambulanța pentru Monumente Sălaj, informează Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.

Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Zalnoc a fost construit la începutul secolului 18, literatura de specialitate reținând ca an al edificării sale anul 1700, în baza unei presupuse inscripții care se afla cândva deasupra ușii de la intrare. A fost una dintre primele biserici de lemn din Sălaj despre care s-a scris. Se precizează că biserica  a fost făcută de iobagi și de meșterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény din Chieșd. În exterior, pereții lăcașului de cult au fost văruiți, iar interiorul a fost decorat cu pictură în a doua jumătate a secolului 18, de zugravul Nechita. Ultima reparație a avut loc în anul 1980.

Sălajul este judeţul cu cele mai multe biserici de lemn, monumente istorice, în număr de  68. Aici se păstrează mai multe astfel de lăcașuri de cult, însă intervenţiile suferite de-a lungul timpului au făcut ca ele să nu fie incluse pe listă. În plus, o parte dintre cele mai valoroase biserici de lemn din județ sunt conservate în alte locuri din ţară. Una dintre acestea a fost relocată în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România. Este vorba despre biserica din Cizer, construită de Horea (Vasile Nicula Ursu), conducător al răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania.

 

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Expoziție de icoane, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Expoziție de icoane, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului va fi marcat la Muzeul Mitropoliei Clujului printr-o expoziție temporare de icoane pe lemn. Intitulată „Deisis”, expoziția cuprinde 13 icoane, realizate de artistul iconar Steliana Țico (rasofora Sofia). Vernisajul va avea loc...

Prețiosul monument istoric de lemn al Mănăstirii clujene Nicula

Prețiosul monument istoric de lemn al Mănăstirii clujene Nicula

Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, mica bijuterie aflată în incinta Mănăstirii Nicula, este cu siguranță unul din cele mai cunoscute monumente de acest fel din România. Are o istorie bogată și a întreprins o lungă călătorie până să ajungă în locul...