Calendar: Din 2024, Sf. Dimitrie cel Nou este sărbătorit și în iulie. 250 de ani de la aducerea moaștelor în București

de | ian. 15, 2024

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou are o nouă sărbătoare în calendar începând cu anul 2024, în data de 13 iulie, când se rememorează momentul aducerii moaștelor sale în București.

Anul acesta se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie se află în capitală. De aceea, icoana sa a fost aleasă pentru a ilustra calendarele editate de Arhiepiscopia Bucureștilor.

„În data de 13 iulie vom avea o sărbătoare deosebită prin care prăznuim acest eveniment”, a menționat Patriarhul Daniel în noaptea dintre ani, când a oferit calendare celor prezenți la Catedrala Patriarhală.

Noua sărbătoare – Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București – a fost aprobată de Sfântul Sinod în iulie 2023.

Generalul rus Ivan Piotr Saltîkov luase moaștele Sf. Dimitrie din satul Basarabi, de lângă Ruse, pentru a le proteja de invazia turcilor în timpul Războiului Ruso-Turc din 1768-1774. Un negustor bogat cu numele Hagi Dimitrie, precum şi mitropolitul Grigorie II al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul acelui război, mai ales că sfântul era „valah” (român) de neam.

Ascultându-le dorinţa, moaştele au fost aşezate cu mare cinste, în data de 13 iulie 1774, în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti – astăzi Catedrala Patriarhală.

Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat Ocrotitorul Bucureștilor, iar sărbătoarea lui din octombrie constituie unul dintre cele mai importante pelerinaje din România.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română