Centrul cultural și biblioteca parohială din Arcalia, binecuvântate de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul

de | sept. 17, 2022

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 17 septembrie 2022, în mijlocul comunității din localitatea Arcalia, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării Centrului Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căruia a fost amenajată biblioteca parohială „Arhimede”.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca – pr. dr. Bogdan Chiorean, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Bistrița – preotul Emanuel Vidican, preotul paroh Ovidiu Toma, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, PS Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul parohiei.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ovidiu Toma. Primarului comunei Șieu-Măgheruș, Sorin Mititean, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar doamnei preotese dr. Oana Mădălina Toma, medic neurolog la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și directorului Școlii Gimnaziale din Șieu-Măgheruș, prof. Marcela Turcu, le-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, membrilor Consiliului și Comitetului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

După oficierea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei la Centrul Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căruia a fost amenajată biblioteca parohială „Arhimede”, fiind dotată cu peste 4000 de volume. În cadrul centrului cultural sunt organizate diverse activități pentru copii, tineri și adulți, dar și „Dialogurile de la Arcalia”, eveniment la care sunt invitate diverse personalități.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan Gruia, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian.

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arcalia este monument istoric și a fost construită în jurul anului 1800. În anul 1977 comunitatea ortodoxă din localitatea a cumpărat-o de la cultul evanghelic luteran, fiind reparată capital, renovată și adaptată exigențelor liturgice ortodoxe.

În localitate mai există o biserică din lemn, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...