Hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești

de | apr. 28, 2024

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 28 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Sebastian Rusu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos, Biruitorul morții”, în cadrul căruia a explicat că Domnul nostru Iisus Hristos a venit în lume ca Domn al Vieții și a biruit moartea.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. La chinonic, Eugenia Corpodean Ciceu, Teodor Vomir, Traian Abrudan, Daria Mariș și un grup de credincioși din cadrul Asociației „Oastea Domnului” din Florești au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, părintele paroh Sebastian Rusu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor floreșteni, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și județene, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în curtea bisericii parohiale.

 

Scurt istoric

Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești a fost înființată în anul 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, datorită creșterii numărului de credincioși. Între anii 2013-2016, a fost construită biserica parohială, situată pe strada Cloșca, iar în luna octombrie 2016, Mitropolitul Andrei a binecuvântat spațiul de slujire și lucrările efectuate până la data respectivă. În prezent, biserica se află în proces de pictare, în tehnica frescă, fiind finalizată pictura în Sfântul Altar și în turla principală.

În cadrul parohiei se desfășoară numeroase activități catehetice, culturale și socio-educative cu și pentru tineri și copii, iar pe viitor se are în vedere ridicarea unui centru catehetic.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Sebastian Rusu.

Comuna Florești, județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind, totodată, cea mai mare comună din țară. În ultimii 17 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori, câți erau în 2007, la peste 53.000 de locuitori, conform datelor Recensământului realizat în 2022.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA