Classic Unlimited lansează Classic for Kids

de | mai 7, 2023

Turneul Classic Unlimited își depășește încă o dată limitele și lansează Classic for Kids, un proiect de educație muzicală pentru copii și părinți care își propune să faciliteze interacțiunea cu muzica clasică și cu muzica în general, ca o sursă de creativitate, inspirație și bucurie. Dacă în cadrul Classic Unlimited muzica clasică a fost scoasă din sălile de concert și adusă în fața publicului larg, în spații inedite din țară, acum muzica clasică va fi dusă în școli. Evenimentul își propune să ajute copiii cu vârsta între 7-14 ani să descopere muzica clasică prin joacă și improvizație, dar și prin testarea unor instrumente muzicale.

Prima ediție a Classic for Kids, varianta pentru copii a turneului Classic Unlimited, va avea loc în perioada 8 mai-6 iunie 2023, în opt școli din șapte localități din Transilvania: Beclean și Năsăud, din județul Bistrița-Năsăud, Apahida, Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, Blaj, județul Alba, și Deva, județul Hunedoara.

CALENDAR Classic for Kids ediția I:

  • Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – Năsăud (8 Mai, ora 14.30)
  • Școala Gimnazială „Grigore Silași” – Beclean (9 Mai, ora 13.00)
  • Casa de Cultură – Apahida (12 Mai, ora 13.00)
  • Școala Gimnazială „Octavian Goga” – Cluj-Napoca (17 Mai, ora 15.00)
  • Colegiul Național Pedagogic “Gheorghe Lazăr” – Cluj-Napoca (22 Mai, ora 13.00)
  • Colegiul Național „I.M. Clain” – Blaj (25 Mai, ora 13.00)
  • Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” – Deva (26 Mai, ora 13.00)
  • Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” – Florești (6 iunie, ora 13.00)

”Proiectul a pornit de la o nevoie pe care am identificat-o în cadrul turneului nostru, Classic Unlimited, și anume aceea de a crea cadre în care copiii și părinții să poată să descopere muzica clasică și instrumentele muzicale împreună. De-a lungul anilor, foarte mulți părinți și copii au participat la concertele noastre Classic Unlimited, însă aceste evenimente nu sunt gândite special pentru cei mici, în ciuda formatului lor neconvențional. Așa a apărut ideea de a dezvolta un spectacol muzical special pentru copii și o serie de ateliere muzicale, adaptate intereselor lor, modului în care ei consumă și interacționează cu muzica. O să avem tot felul de activități interesante și haioase, vom redescoperi muzica desenelor clasice precum cea din Tom și Jerry, vom învăța să cântăm la instrumente și vom face compoziții împreună cu cei mici.”, a declarat pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul Classic Unlimited și Classic for Kids.

Evenimentele Classic for Kids

În cadrul concertului Classic for Kids, copiii vor putea descoperi muzica clasică prin piese programatice însoțite de povești, de prezentări captivante și interactive. Concertele vor fi susținute de pianistul Bogdan Vaida și vor include piese de W.A. Mozart, A. Copland, F. Liszt, C. Debussy, precum și piese ale compozitorilor clujeni Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop. În a doua parte a evenimentului va fi organizat un atelier de muzică. Folosim procedeul variațiunilor în muzică copiii vor descoperi instrumentele muzicale și joaca cu ritmul, caracterul muzical și improvizația. Elevii vor participa activ, folosind diferite instrumente muzicale simple, și vor face muzică alături de Anamaria și Bogdan. După turneul prin școli va fi lansată și o serie online de trei videouri educative despre muzica clasică pentru copii.

ARTIȘTI:

  • Bogdan Vaida – solistul care a dezvoltat proiectul inedit Classic for Kids și care în fiecare toamnă pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. Bogdan a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.
  • Anamaria Meza – compozitoarea care a scris piesa “Capricii de Primăvară” și a pregătit atelierul de muzică pentru proiectul Classic for Kids. De-a lungul timpului a colaborat cu muzicieni și proiecte de excepție, printre care: compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), ”Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și, bineînțeles, cu Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited.
  • Ciprian Gabriel Pop – conferențiar universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și câștigător al unor premii importante, precum „Premiul Muzeului George Enescu” – Festivalul „George Enescu” (2009), Premiul UCMR pentru lucrarea simfonică „Patima Pământului”, sau Premiul al III-lea la Concursul „Reinl Stiftung” de la Viena (2008). Ciprian Gabriel Pop a compus în genuri variate, de la muzică vocală la muzică de teatru, de la muzică simfonică la muzică electronică. Ciprian este un membru important al echipei Classic Unlimited, “compozitorul de casă” al turneului pentru care a scris piese începând cu 2018.

REPERTORIU:

  • Menuet în Sol major, KV1 de Wolfgang Amadeus Mozart
  • “Balerina și pisoiul” de Ciprian Gabriel Pop
  • “Golliwogg’s Cakewalk” din suita “Children’s Corner” de Claude Debussy
  • “Pisica și Șoarecele” de Aaron Copland
  • Rapsodia Ungară nr. 2 de Franz Liszt
  • “Capricii de Primăvară” de Anamaria Meza

Pe lângă turneul Classic for Kids, concertele-atelier de muzică clasică pentru copii vor ajunge și în trei comune din județele Alba și Cluj, în cadrul proiectului Play Ground, finanțat de Europa Creativă și organizat de Fapte.

CALENDAR Play Ground:

  • Școala Gimnazială Ciurila (15 Mai, ora 12.00)
  • Căminul Cultural Poieni, comuna Bucium (27 Mai, ora 16.00)
  • Căminul Cultural Mănăstireni (31 mai, ora 13.00)

În cadrul acestui proiect, copiii din cele trei comunități au beneficiat deja de o vizită interactivă la expoziția Music Gallery și vor participa la Concursul Jazz in the Park din 30 iunie-2 iulie unde, în Parcul Central din Cluj-Napoca, îi va așteapta o zonă dedicată descoperirii muzicii.

Despre Classic Unlimited

Classic Unlimited este un proiect care vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta și trăi muzică. Acest lucru se realizează printr-o abordare diferită a publicului și a concertelor, cu focus pe muzică și pe mesajul din spatele acesteia. Astfel, în cadrul Classic Unlimited, publicul este invitat să descopere poveștile din spatele muzicii și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele.

Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (care înseamnă ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri din Germania și Elveția în care se derulează viața de zi cu zi. În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit cum nu se poate mai bine, formatul deschis și neconvențional al concertelor reușind să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică. Anul trecut, Classic Unlimited a ajuns la cea de-a șasea ediție și a însemnat o nouă călătorie muzicală în 10 spații inedite din România.

Classic for Kids este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca împlinește 75 de ani

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca împlinește 75 de ani

 Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române celebrează anul acesta 75 de ani de funcționare. Sunt șapte decenii și jumătate de când această filială a Academiei Române își îndeplinește cu cinste misiunea de excelență culturală și științifică în Transilvania, atât prin...

Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 57-a – Fall into Classic

Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 57-a – Fall into Classic

Vineri, 11 octombrie 2024, vă invităm la concertul de deschidere a celei de a 57-a ediții a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, ale cărui evenimente muzicale sunt grupate sub titlul generic de Fall into Classic. Concertul va avea loc la Colegiul Academic cu...