Vineri, 26 aprilie 2024, ora 19, Abonament 23, Colegiul Academic
Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Lawrence Foster dirijor, Diana Țugui soprană, Nadine Weissmann mezzosoprană, Marius Vlad Budoiu tenor, Cristian Hodrea bas-bariton
Cornel Groza dirijorul corului
Vincenzo Bellini – Uvertura operei Norma
Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125
Despre lucrări
Norma este o tragedie lirică sau operă în două acte de Vincenzo Bellini pe un libret de Felice Romani după piesa Norma, ou L’infanticidede de Alexandre Soumet. Premiera a avut loc la Scala din Milano la data de 26 decembrie 1831. Opera este considerată un exemplu de referință al genului bel canto, iar rugăciunea sopranei – Casta diva din actul 1 a devenit o piesă celebră. Printre interpretele cunoscute ale Normei din prima jumătate a secolului al XX-lea se numără Rosa Ponselle, care a interpretat rolul la New York și Londra. Exponente notabile ale rolului titular în perioada postbelică au fost Maria Callas, Leyla Gencer, Joan Sutherland și Montserrat Caballé.
Simfonia nr. 9 – Odă bucuriei este una din cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, atât pentru grandoarea sa, cât și pentru extraordinarul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller. Această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene și a avut premiera în anul 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache „Beethoven, fiind deja surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui”.
Simfonia nr. 9 în re minor, op. 125 este ultima simfonie completă aparținând lui Ludwig van Beethoven. Finalizată în 1824, simfonia este una dintre cele mai cunoscute lucrări din repertoriul clasic occidental. Critica de specialitate, la rândul său, o consideră ca fiind una dintre cele mai mari opere ale lui Beethoven. Creația compozitorului german a fost primul exemplu de compoziție majoră folosind vocile într-o simfonie, fiind astfel o simfonie corală. Versurile lui sunt cântate în timpul mișcării finale de patru soliști vocali și un cor.