Concertul de colinde „Bună sara lui Crăciun”, apreciat de publicul clujean

de | dec. 10, 2019 | Cultură

Grupuri de colindători din județul Cluj, dar și din comunitățile românești din Banatul Istoric – Voivodina, Serbia, alături de celebrul cor bărbătesc din Finteuşu Mare, au recreat duminică, 08 decembrie 2019, la Cluj-Napoca, atmosfera sărbătorilor de iarnă din satul românesc de altădată. Într-un număr impresionant, peste 200 de persoane, colindătorii au evoluat în cadrul concertului „Bună sara lui Crăciun” și le-au dăruit spectatorilor clujeni momente speciale, pe care rar mai au astăzi ocazia să le trăiască de sărbători.

Evenimentul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, s-a desfășurat de la ora 18:00, în sala de spectacole „Laurențiu Hodorog”  a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

Concertul a fost deschis de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai, după care luat a cuvântul arhim. Benedict Vesa, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

„Vă salutăm cu bucurie pe toți cei care ați venit să colindați, sau să fiți colindați. Colindătorii vin să vestească nașterea Mântuitorului și nu vin singuri, ci împreună cu Pruncul Iisus. Și, ca orice gazdă bună, românul credincios îi invită la masă și le dă tuturor cele mai bune bucate. Sărbătoarea Nașterii Domnului este pentru toată lumea. toți se bucură. Aceasta este atmosfera Crăciunului și, oarecând, această atmosferă făcea parte din viața satului. Noi, cei care suntem acum la oraș, poate nu mai trăim la modul firesc acest lucru, însă de fiecare dată când ascultăm sau cântăm colinde, intrăm în acea atmosferă. Ne bucurăm tare mult să fim în această seară împreună, să fim colindați și să colindăm, pentru că e foarte important să participăm la acest obicei frumos care este și unul liturgic, duhovnicesc. Îi felicităm pe organizatori și pe toți cei care s-au implicat, vă transmitem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și vă dorim Sărbători fericite!” a spus arhim. Benedict Vesa.

Apoi, pe scenă, au urcat grupurile de colindători din județul Cluj. Este vorba despre „Junii Vladesei” din Huedin, instructor Florin Ciorte, grup care a prezentat și obiceiul umblatului cu turca, așa cum era întâlnit în satul clujean Giurcuța de Sus. A urmat grupul de tineri „Jijicanii”, din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, instructori coordonatori Corina Cristuțiu și Daniel Rus, dar și colindătorii din Frata și Berchieșu, zona de Câmpie a județului Cluj, însoțiți de preoții parohi Cătălin Bucevschi și Florin Negru, coordonator Romulus Bucur, directorul Căminului Cultural din Frata. Tot din zona de Câmpie a urcat pe scenă grupul de colindători „Zorile” din Mociu, coordonator Traian Sălăgean, directorul Casei de Cultură din Mociu, acompaniat de Ţuli Carol –„Stângaciu” și Covaci Băbuț, ce fac parte din cadrul formației tradiționale „Zorile”, deținătoare a titlului „Tezaur Uman Viu”. Următorii colindatori au venit din satul clujean Răchițele, situat la poalele Munților Vlădeasa.  Coordonat de doamna Marioara Boc, grupul „Păstrătorii Tradiției” a adus în scenă colinde, dar și obiceiul grăitului bucatelor, alături de jocul bătrânesc. Un alt moment deosebit a fost prezența colindătorilor din satul Negreni, aflat la interferența cu județul Bihor, coordonați de profesoara Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Ei au adus în scenă un obicei care era des întâlnit mai demult în satele din Transilvania și anume colinda cetei feciorilor. Fetele și femeile stăteau acasă și primeau ceata care își aducea și ceterași, iar la final jucau fata gazdei și pe toate femeile din casă. Toți colindătorii au primit din partea gazdelor, familia Rodica și Gherorghe Căpușan de la Muzeul etnografic „Poarta de su’ Feleac“, alături de Daniela Cristuțiu și Daniel Rusu de la Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, mere, nuci și colăcei.

O prezență aparte a fost cea a grupului de colindători din comunitățile românești din Banatul Istoric – Voivodina, Serbia, instructor Alexandra Rancovici de la Centrul Artei Populare din Nicolinț, coordonator prof. Marioara Sfera. Prezența lor la Cluj s-a înscris în cadrul proiectului internațional „Punți culturale între Banat și Transilvania”, derulat din acest an de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria orașului Vârșeț, Serbia și cu reprezentanții unor localități și asociații din Banatul Istoric. Foarte apreciată și aplaudată a fost și prestația celebrului cor bărbătesc din Finteuşu Mare, județul Maramureș, cel mai longeviv cor din țară, cu o activitate de peste 100 de ani, condus de profesorul Andrei Dragoş, cor care a prezentat pe scena Casei de Cultură a Studenților cântece patriotice şi colinde.

În cadrul manifestării a fost lansat și un Compact Disc, ce conține colinde și cântece de stea din județul Cluj, intitulat „Bună sara lui Crăciun”, proiect coordonat de prof. dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul instituției.

În finalul concertului, iubitorii de folclor s-au bucurat și de colinde foarte cunoscute,  aduse în scenă de grupul de cântăreți clujeni „Corindătorii Clujului”, format din angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj: Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Maria Marcu, Marinela Zegrean Istici, Crina Varga-Haiduc, Mihaela Grindean, Alexandru Potra, Florin Bota, Adrian Socaciu, Cătălin Nistor, Raul Oltean și Grigore Sâmboan, acompaniați de un grup instrumental, din cadrul orchestrei „Cununa Transilvană”.

 

Ultimele articole

Sufletul trebuie să primească lumina Evangheliei

Sufletul trebuie să primească lumina Evangheliei

Bătrânul Ieronim insista asupra nevoii de a citi Evanghelia: „O casă închisă stă în întuneric. Dacă tu deschizi fereastra, vei vedea lucrurile importante; dacă deschizi şi mai mult, lumina va intra şi tu poţi distinge cele mai mici lucruri. Şi dacă soarele va intra în...

Mai multe din Cultură
Concurs foto dedicat cimitirelor parohiale din Episcopia Maramureșului

Concurs foto dedicat cimitirelor parohiale din Episcopia Maramureșului

Episcopia Maramureșului și Sătmarului organizează concursul foto „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți întru Domnul”. Competiția se adresează parohiilor și mănăstirilor din eparhie și este organizată în cadrul Anului...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

„Ziua Muntelui”, sărbătorită în localitatea clujeană Mărișel

„Ziua Muntelui”, sărbătorită în localitatea clujeană Mărișel

În localitatea clujeană Mărișel are loc, la finalul acestei săptămâni, un eveniment deja  cu tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”. Manifestarea, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Primăria și...