Concertul solemn de colinde „Domnul pe pământ”, ediţia a XVIII-a

de | dec. 19, 2022

O seară de excepţie a fost cea de duminică, 18 decembrie 2022, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, când, de la ora 17:00, s-au întâlnit patru din cele mai bune coruri religioase din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, într-un concert solemn de colinde. Corurile au avut un repertoriu care a cuprins 23 de piese, prezentate în prezenţa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Concertul s-a încheiat cu minunatul colind „Ce vedere minunată!”, cântat la unison de marea mulţime de credincioşi din Catedrală, sosiţi să sărbătorească venirea pe lume a Pruncului Iisus Hristos. În rândul spectatorilor s-au aflat Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, senatori, deputaţi, demnitari, monahi şi monahii, stareţi, oameni politici şi foarte mulţi credincioşi, dornici a întâmpina marele praznic al Naşterii Mântuitorului pe sunet de colinde.

Concertul solemn de colinde „Domnul pe pământ”, ediţia a XVIII-aConcertul, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a fost unul de excepţie, de mare virtuozitate interpretativă, în care harul colindului pentru Naşterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem s-a revărsat din plin. Au evoluat în faţa mulţimii credincioşilor, care s-au cocoţat chiar şi sus, pe scările de la intrare, corurile: „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare, dirijat, nu de multă vreme, de Prof. Paula Bondre; Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, inspector şcolar pentru arte; Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologie „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, dirijat de Pr. Asist. Univ. Dr. Petrică Covaciu; Corala Preoţească „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijată de Pr. Asist. Univ. Dr. Petrică Covaciu. Sunt formaţii corale înfiinţate cu binecuvântare arhierească şi care îşi desfăşoarăactivitatea sub această aură, lucru care se vede în seriozitatea intepretativă şi calitatea actului artistic, în activitatea şi durabilitatea existenţei lor.

„Este a XVIII-a ediţie, de când am intrat în Catedrală, în 2013, şi de la o ediţie la alta concertul a fost tot mai special, cu un repertoriu mai bogat şi mai bine prelucrat şi astăzi nu este un concert de colinde de Crăciun, ci un concert solemn de colinde de Crăciun, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este o atmosferă solemnă, având în faţa noastră cele patru coruri în acest spaţiu, care înseamnă Peştera Betleemului. În biserica din Betleem, unde S-a Născut Hristos, merge colindul nostru sfânt şi bun, colindul românesc, binecuvântat şi strămoşesc, cum n-ar merge nicăieri în altă parte. Face o armonie întreagă şi transmite un mesaj în ţară, fiecăruia dintre noi, şi la românii de afară, care au posibilitatea, prin tehnologia pe care o avem, să urmărească concetul live despre minunea petrecută în Peştera Betleemului. Îi felicit pe dirijori, pe părintele profesor Petrică Covaciu. Este o iubire sfântă şi o mândrie nepăcătoasă să ai astfel de preoţi, pe care i-am numit „Arhangheli”. Sunt ca nişte Arhangheli şi se

Concertul solemn de colinde „Domnul pe pământ”, ediţia a XVIII-a

exprimă ca atare în slujirea Bisericii lui Hristos… Tot ce s-a întâmplat aici a fost o simfonie cerească. Este un dar de sărbători, un dar de Crăciun. Îi felicităm pe dirijori, vă mulţumim tuturor celor care v-aţi dat silinţa, că e vorba de credinţă, e vorba de eforturi, care nu sunt răsplătite decât în veşnicie. Tuturor felicitări!”

Prezentarea concertului a fost făcută de Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, care a spus, printre altele: „Colindele ocupă un loc de seamă în creaţia poporului nostru. Puţine popoare din lume au însoţit minunea venirii Fiului lui Dumnezeu cu o îmbrăţişare atât de caldă şi de luminoasă şi au exprimat-o atât de bogat în forme artistice cum a făcut-o poporul român”. Repertoriul a cuprins piese special compuse sau prelucrate de mari compozitori români, precum şi maramureşeni, pentru cor, încât derularea concertului de colinde de anul acesta s-a constituit în cel mai mai mare, mai lung, mai frumos şi mai performant colind din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare seara de Crăciun a sosit cu o săptămână mai devreme şi a fost una specială.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze puteți vedea aici:

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...