Congresul tinerilor NEPSIS din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

de | oct. 24, 2023

În perioada 12 – 14 octombrie 2023, peste 160 de tineri din cele 14 protopopiate ale Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și-au dat întâlnire la cel dintâi Congres Nepsis post-pandemic din Episcopia Spaniei și Portugaliei . 

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și prin implicarea directă a Asociației Nepsis Spania condusă de doamna preoteasă Veronica Băltărețu și a Protopopiatului Ortodox Român Sevilla, condus de Preacucernicul Părinte Ioan Poștoi. 

În prima zi a Congresului, de la ora 13, tinerii s-au putut bucura de vizitarea orașului Sevilla unde au putut vedea principalele obiective turistice pe care orașul andaluzian le oferă: grădinile regale Real Alcazar, Catedrala din Sevilla, Plaza de Espana, precum și întreg centrul orașului. Accesul la aceste obiective a fost gratuit pentru toți participanții mulțumită autorităților locale ale orașului Sevilla și a intervenției Preacucernicului Părinte Ioan Poștoi pe lângă acestea.

La sfârșitul vizitei, autocarele cu tineri s-au îndreptat spre Casa de Espiritualidad Juvenil Juan XXIII din localitatea San Lucar la Mayor, acolo unde au fost cazați pe parcursul celor trei zile ale Congresului. Seara a fost încheiată cu rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu, precum și cu deschiderea oficială a Congresului de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. 

Tematica de anul acesta a Congresului a fost: “Eros. Logos. Agape. Dragoste în era smartphone” și l-a avut ca invitat special pe scriitorul și teologul Mihail Neamțu care le-a vorbit tinerilor despre importanța tinereții și a valorificării fiecărei oportunități pe care aceasta ți-o oferă. După conferință, tinerii au fost împărțiți pe categorii de vârstă în trei ateliere susținute de preoții participanți și soțiile acestora, precum și de domnul Mihail Neamțu. Acesta din urmă s-a întâlnit cu tinerii peste 16 ani care au putut să aprofundeze astfel subiectul conferinței, să pună întrebări, să descifreze tainele oratoriei și ale comunicării diplomatice și să intre în pielea unor personaje celebre prin jocuri de rol. În cadrul acestor ateliere, tinerii s-au putut cunoaște mai bine între ei și și-au putut împărtăși poveștile de viață, experiențele comune și provocările pe care le întâmpină. 

Pe lângă momentul de rugăciune de la finalul atelierelor, seara le-a adus tinerilor și ocazia de a se face remarcați cu talentele pe care le dețin. La spectacol tinerii au adus în fața spectatorilor momente vocale, melodii interpretate la chitară sau vioară, precum și poezii impregnate de dor și nostalgie. 

Manifestările au culminat cu Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de Preasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

Din soborul slujitor au făcut parte: consilierul economic al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, arhidiaconul Spiridon Burlacu, secretarul eparhial al aceleiași eparhii, părintele David Băltărețu, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Madrid, ieromonahul Arsenie Baltă, protoiereul de Sevilla, părintele Poștoi Ioan, protoiereul de Barcelona, părintele Aurel Bunda, precum și alți preoți însoțitori ai grupurilor de tineri. 

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei le-a vorbit tinerilor despre necesitatea prioritizării lui Dumnezeu în viețile fiecăruia dintre noi, oferindu-le, în același timp, modelul Sfintei Parascheva. 

“Dacă Dumnezeu în inima ta nu este pe primul loc, înseamnă că l-ai așezat greșit în inima ta. Nu este locul Lui acolo, Dumnezeu trebuie să fie pe primul loc în inima fiecăruia. Dacă Dumnezeu nu este pe primul loc în inima noastră, iar nu am făcut nimic. Pentru că noi ne putem îmbogăți doar în Dumnezeu, ceea ce a făcut și Cuvioasa Parascheva. Când a auzit cuvintele Mântuitorului “Cine voiește să vină după Mine să-și ia Crucea și să-Mi urmeze Mie”, ea, foarte tânără și bogată fiind, provenind dintr-o familie înstărită, a început să dea săracilor, copiilor sărăcuți, hainele ei și să împartă tot ceea ce aveau. Și la un moment dat, a mers la mânăstire și așa a ajuns și în Țara Sfântă, în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit și apoi s-a întors la porunca lui Dumnezeu în patria natală unde a murit ca o necunoscută. Vedeți câtă smerenie! În ea, în inima unei copile pedante, a prins rădăcini cuvântul lui Dumnezeu și nu numai că a prins, ci a dat rod însutit” a spus, în acest sens,  Preasfinția Sa.

La Liturghie au participat și s-au împărtășit numeroși români din diaspora. La sfârșitul slujbei, toți tinerii participanți la Congres au primit din partea Preasfințitului Părinte Timotei diplome de participare.

Pe întreaga perioadă a Congresului, tinerii au fost supravegheați și îndrumați de voluntari proveniți din parohiile iberice participante: Veronica Băltărețu de la parohia “Sfântul Ioan Maximovici”, Las Rozas de Madrid – Majadahonda, Ioana și Andrei Fleșari de la parohia “Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi” din Sevilla, Doina Șerbu de la parohia “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Grigorie Palama” din Girona și Profir Laura de la parohia “Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Vitoria. De asemenea, printre participanți s-a aflat și un grup venit din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, de la parohia “Sfântul Teodor Tiron”,  Anguillara Sabazia, Roma. 

Pe parcursul acestui congres tinerii au legat sau au consolidat prietenii, s-au îmbogățit duhovnicește și cultural și au plecat spre casă nerăbdători pentru a participa la Congresul Nepsis de anul viitor, eveniment ce va avea loc la Madrid.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...