Corul „Sfânta Ecaterina” premiat la Olimpiada Naţională Corală de la Oradea

de | mai 21, 2024

Corul „Sfânta Ecaterina”

Corul „Sfânta Ecaterina” al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de Arhid. Prof. Daniel Frumos s-a clasat pe locul al treilea la faza națională a olimpiadei naționale corale. Totodată, a obținut și premiul special acordat de Organizația „Cantus Mundi” România.

În perioada 16-18 mai 2024, Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor a organizat Olimpiada Naţională Corală pentru gimnaziu, clasele V – VIII, etapa națională. Evenimentul, menit să stimuleze performanțele elevilor în domeniul artistic, a reunit la Oradea coruri din întreaga țară.

Corul „Sfânta Ecaterina” premiat la Olimpiada Naţională Corală de la Oradea

Arhid. Daniel Frumos

Corul „Sfânta Ecaterina” a fost înființat în luna ianuarie a acestui an, așadar cu mai puțin de 4 luni în urmă, și este format în totalitate din elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”. Formația cuprinde aproximativ 40 de membri. Am avut bucuria să participăm la Olimpiada Națională Corală care s-a desfășurat anul acesta pentru copiii din ciclul gimnazial. Concursul s-a desfășurat în 3 etape: prima etapa, cea județeană, pe care am câștigat-o, pe urmă etapa interjudețeană, sau zonală, pe care de asemenea am câștigat-o, și acum etapa națională care s-a desfășurat în perioada 16-18 mai la Oradea, unde ne-am clasat pe locul al treilea. Corul nostru a fost premiat, de asemenea, cu un premiu special din partea Organizației „Cantus Mundi” România pentru prezența scenică, expresivitate și coregrafie, a transmis pentru Radio Renașterea dirijorul corului, Arhid. Prof. Daniel Frumos.


Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: prima – destinată școliilor gimnaziale cu profil artistic, a doua –  pentru celelalte școli gimnaziale  care nu au profil artistic și o a treia secțiune destinată corurilor și grupurilor din palatele și cluburile destinate copiilor. Județul Cluj a fost reprezentat de două școli: la prima secțiune de Colegiul de muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, iar la a doua de Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

La această etapă au participat 8 coruri din țara noastră 8 coruri minunate iar noi în urma prestației pe care am avut o am ne-am clasat pe locul al 3-lea cu un punctaj de 96 de puncte. Comisia a fost alcătuită din personalități ale muzicii corale românești, președinte de onoare fiind domnul Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului de Cameră Național Madrigal „Marin Constantin”. Repertoriul de concurs a fost unul adecvat, alcătuit din 3 piese: una din repertoriul național și două din repertoriul internațional. Lucrarea din repertoriul național a fost piesa „Brâul amestecat” compusă de Pretorian Vlaiculescu iar cele din repertoriul internațional au fost „Adiemus” a compozitorului Karl Jenkins în aranjamentului subsemnatului și piesa „Shchedryk” în aranjamentul Luminiței Guțanu Stoian, un cântec popular ucrainean, a declarat Arhid. Prof. Daniel Frumos.

Olimpiada Naţională Corală a avut ca și scop aprofundarea competențelor de interpretare artistică, însoțită de dezvoltarea aptitudinilor de studiu şi comunicare în echipă, de evaluare, precum şi cultivarea spiritului de competiție.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ajutorul pe care ni l-a oferit și Sfintei Ecaterina patroana noastră sub a cărei oblăduire ne aflăm. Dorim să mulțumim pe această cale conducerii Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”: părintelui director Liviu Vidican-Manci, dimpreună cu părintele director-adjunct Andrei Mureșan și tuturor colegilor care ne-au sprijinit încă de la început. Mulțumim părinților care au avut încredere și și-au lăsat copiii la corul nostru, și, nu în ultimul rând, le mulțumesc copiilor care au răspuns într-un mod cu totul exemplar tuturor solicitărilor noastre. Sunt niște copii minunați, talentați, cuminți, frumoși și care au muncit enorm în această perioadă. iar acum se bucură de minunata răsplată. Nădăjduim că lucrurile nu se vor opri aici, ci vom continua să participăm la concursuri, la activitățile școlii noastre și la toate activitățile la care vom fi invitați, a încheiat Arhid. Prof. Daniel Frumos, dirijorul Corului „Sfânta Ecaterina”.

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

sursa foto: Olimpiada Națională Corală 2024

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
FLAUTIȘTI ȘI CLARINETIȘTI DIN ÎNTREAGA LUME DIN NOU LA CLUJ

FLAUTIȘTI ȘI CLARINETIȘTI DIN ÎNTREAGA LUME DIN NOU LA CLUJ

În perioada 19-24 iulie se desfășoară Cluj International Masterclasses 2024, parte a programului cultural Cluj International Music Competition and Masterclasses 2024-2025. Peste 60 de tineri flautiști și clarinetiști din toate colțurile lumii participă la cursuri...