De Ziua Națională a României, UNESCO include ia în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

de | dec. 1, 2022

Comitetul UNESCO pentru Conservarea Patrimoniului Imaterial, întrunit la Rabat, în Maroc, a decis includerea iei românești, descrisă prin sintagma „cămașă cu altiță”, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Dosarul a fost depus în colaborare de România și Republica Moldova, fiind vorba despre un element cultural comun.

Întâmplător sau nu, decizia a fost luată într-o sesiune care a început în 30 noiembrie 2022 și s-a încheiat de Ziua Națională a României.

„Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr, numită altiță, este o parte esențială a costumului popular bărbătesc și femeiesc din România și Republica Moldova. Combină croiul simplu cu ornamentații bogate și colorate, cusute prin tehnici complexe”, scrie UNESCO.

Dosarul de pe site-ul UNESCO include o descriere detaliată a procesului de fabricare și a rezultatului final, precum și fotografii:

„Bluzele sunt albe și din materiale naturale (in, bumbac, cânepă, mătase), iar cusăturile complexe combină linii orizontale, verticale și oblice, care creează modele și texturi specifice. Stilul și tehnica diferă în funcție de regiune și vârsta purtătorului.”

Reprezentantele comunității La Blouse Roumaine, care promovează din 2013 ia românească, au salutat momentul pe Instagram.

„Cel mai frumos cadou de 1 Decembrie!” au transmis ele. „Recunoștință veșnică strămoașelor și strămoșilor noștri care ne-au transmis din generație în generație, povestea noastră despre lume și viață înscrisă pe cămașa de lumină a acestui popor!”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Transport public gratuit pentru elevi ȋn anul școlar 2024-2025

Transport public gratuit pentru elevi ȋn anul școlar 2024-2025

Elevii ȋnscriși ȋn anul școlar 2024-2025 ȋn unităţile de ȋnvăţământ preuniversitar (primar, gimnazial, liceal şi postliceal) acreditat/autorizat din Municipiul Cluj-Napoca și comunele din Zona Metropolitana (Florești, Baciu, Apahida, Gilău, Ciurila, Feleacu, Chinteni,...

CURSURI PENTRU FORMAREA CÂNTĂREȚILOR BISERICEȘTI 2024-2025

CURSURI PENTRU FORMAREA CÂNTĂREȚILOR BISERICEȘTI 2024-2025

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, organizează o nouă serie de pregătire a cântăreților bisericești. Calendarul cursurilor:...