Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | mart. 9, 2020

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Cei doi Ierarhi au fost întâmpinaţi de o mulţime de tineri care purtau icoane în mâini în semn de mărturisire a credinţei în acestea.

Cei doi ierarhi și credincioșii s-au închinat la Icoana „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, făcătoare de minuni, adusă spre închinare la catedrală încă de joi.

Mulţi credincioşi au venit să se roage aducând de acasă icoane pentru sfinţire, pe care le-au purtat în mâini în timpul Sfintei Liturghii, iar o mare parte de credincioşi s-a spovedit şi mărturisit în această primă săptămână din Postul Mare, conform unui obicei strămoşesc al locului.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, adresată tuturor credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus, referitor la Duminica Ortodoxiei:

Ortodoxia este, prin excelenţă, dreapta şi sfânta credinţă. Acest lucru se vede din toată tradiţia Bisericii noastre şi din tot tezaurul sacru. Ea culminează cu această Duminică Sfântă pe care Sfinţii Părinţi au aşezat-o ca fiind prima din Postul Mare, întrucât, împreunând postul cu rugăciunea, cu participarea mai frecventă la Sfintele Slujbe şi Lirturghii şi cu fapta bună, arătăm nu numai dreaptă credinţă, ci şi dreaptă mărturisire şi dreaptă vieţuire. Este o mare bucurie şi o mare binecuvântare pentru Biserica noastră ca, atunci când poporul lui Dumnezeu a trecut prin vremuri grele a înţeles să sporească credinţa, să înmulţească postul şi fapta bună. Lucrul acesta se vede prin prezenţa fiilor şi fiicelor Bisericii noastre în sfintele biserici. Se vede astăzi şi se vede întotdeauna. Când poporul trece prin tulburare şi strâmtorare, când lumea este în pericol de boală şi de suferinţă, de război şi de încercare, oamenii, credincioşii, fiii Bisericii lui Hristos înmulţesc rugăciunile, sporesc evlavia şi se adună în sfintele biserici, arătând că toată nădejdea şi toată credinţa lor este îndreptată spre ajutorul lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului. Acest lucru se vede şi în Sfânta Duminică a Ortodoxiei în toate bisericile din Patriarhia Română. Se vede în chip atât de minunat şi la Catedrala noastră Episcopală din Baia Mare, unde se adună şi tinerii mărturisitori cu Sfintele Icoane pe braţele lor, arătându-le cinstire, unde se adună credincioşii în număr mare şi tineri şi copii care se pregătesc în postul acesta, mărturisindu-se şi împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Domnului.

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Luni, 24 iunie 2024, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mânăstirea Scărişoara Nouă și-a serbat hramul. Au slujit, cu această ocazie, trei ierarhi: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Siluan,...

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...