Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | mart. 9, 2020 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Cei doi Ierarhi au fost întâmpinaţi de o mulţime de tineri care purtau icoane în mâini în semn de mărturisire a credinţei în acestea.

Cei doi ierarhi și credincioșii s-au închinat la Icoana „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, făcătoare de minuni, adusă spre închinare la catedrală încă de joi.

Mulţi credincioşi au venit să se roage aducând de acasă icoane pentru sfinţire, pe care le-au purtat în mâini în timpul Sfintei Liturghii, iar o mare parte de credincioşi s-a spovedit şi mărturisit în această primă săptămână din Postul Mare, conform unui obicei strămoşesc al locului.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, adresată tuturor credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus, referitor la Duminica Ortodoxiei:

Ortodoxia este, prin excelenţă, dreapta şi sfânta credinţă. Acest lucru se vede din toată tradiţia Bisericii noastre şi din tot tezaurul sacru. Ea culminează cu această Duminică Sfântă pe care Sfinţii Părinţi au aşezat-o ca fiind prima din Postul Mare, întrucât, împreunând postul cu rugăciunea, cu participarea mai frecventă la Sfintele Slujbe şi Lirturghii şi cu fapta bună, arătăm nu numai dreaptă credinţă, ci şi dreaptă mărturisire şi dreaptă vieţuire. Este o mare bucurie şi o mare binecuvântare pentru Biserica noastră ca, atunci când poporul lui Dumnezeu a trecut prin vremuri grele a înţeles să sporească credinţa, să înmulţească postul şi fapta bună. Lucrul acesta se vede prin prezenţa fiilor şi fiicelor Bisericii noastre în sfintele biserici. Se vede astăzi şi se vede întotdeauna. Când poporul trece prin tulburare şi strâmtorare, când lumea este în pericol de boală şi de suferinţă, de război şi de încercare, oamenii, credincioşii, fiii Bisericii lui Hristos înmulţesc rugăciunile, sporesc evlavia şi se adună în sfintele biserici, arătând că toată nădejdea şi toată credinţa lor este îndreptată spre ajutorul lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului. Acest lucru se vede şi în Sfânta Duminică a Ortodoxiei în toate bisericile din Patriarhia Română. Se vede în chip atât de minunat şi la Catedrala noastră Episcopală din Baia Mare, unde se adună şi tinerii mărturisitori cu Sfintele Icoane pe braţele lor, arătându-le cinstire, unde se adună credincioşii în număr mare şi tineri şi copii care se pregătesc în postul acesta, mărturisindu-se şi împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Domnului.

 

 

 

 

Ultimele articole

Autoritatea tatălui și libertatea fiilor

Autoritatea tatălui și libertatea fiilor

Autoritatea și libertatea mereu s-au aflat în relații destul de dificile, dacă nu chiar în opoziție clară. Argumentări filosofice, sociologice sau de natură psiho-pedagogică au încercat să rezolve raportul dintre cele două, respectându-le locul și importanța specifică...

03 august – Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

03 august – Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

1. Despre Sfântul Cuvios Isaachie, care este prăznuit și la 30 mai, știm că a avut îndrăzneala de a merge la Constantinopol în fața împăratului arian Valens (364-378) cerându-i să deschidă biserica ortodocșilor, dacă nu vrea să piară în război. Împăratul nu a dat...

Resfințirea bisericii parohiei Moișeni, Protopopiatul Oaș

Resfințirea bisericii parohiei Moișeni, Protopopiatul Oaș

În Duminica a VII-a după Rusalii, 26 iulie 2020, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica parohiei Moișeni, comuna Certeze, Protopopiatul Oaș. Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, ridicat în...

Hramul mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dragomirești

Hramul mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dragomirești

În ziua de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, mănăstirea maramureșeană Dragomirești, Protopopiatul Vișeu, a fost în sărbătoare. Sfânta liturghie de hram , la care au participat sute de credincioși, a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Iustin,...