Elevii solicită Ministerului Educației „timp pentru activități extrașcolare și odihnă”

de | feb. 2, 2024

Elevii solicită Ministerului Educației drepturi noi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber, precum și o reglementare clară a temelor, astfel încât acestea să fie date „în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora”.

Majoritatea elevilor care au participat la o amplă consultare a Organizației Salvați Copiii România au afirmat că nu au suficient timp pentru activități recreative, culturale și sportive din cauza sarcinilor școlare exagerate care le sunt trasate în afara programului școlar. Urmare a consultării, un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor au depus, joi, la registratura Ministerului Educației, un proiect al „Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Organizațiile semnatare cer Ministerului Educației să includă în noul statut dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învățământul online și pentru resursele educaționale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal și nediscriminatoriu în școală pe baza practicii administrativ-jurisdicționale a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a cazurilor semnalate în ultimii ani la nivelul Organizației Salvați Copiii. Accesul nediscriminatoriu în școală este definit în proiect astfel încât elevii să folosească toate căile de acces și totodată să nu li se mai încalce dreptul fundamental la educație pe motive precum întârzierile sau lipsa unor semne distinctive.

În plus, proiectul introduce o procedură pentru protecția elevilor, care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceștia să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ. Este prevăzut și un mecanism de sesizare și de adresare a încălcărilor punctuale ale drepturilor elevilor în funcție de nivelul la care se produc acestea: școlar, local, național.

Nu în cele din urmă, documentul vine să îmbunătățească regulile privind răspunderea disciplinară a elevilor, corelată cu prevederile Codului civil, astfel încât să înceapă odată cu vârsta de 14 ani. Exmatricularea elevilor se va putea face „doar pentru infracțiuni și doar după luarea unor măsuri privative de libertate”.

Proiectul depus armonizează drepturile și îndatoririle elevilor cu noile dispoziții din Legea învățământului preuniversitar, le clarifică și le face mai ușor de înțeles și aplicat atât de către elevi, cât și de către cadrele didactice – precizează Salvați Copiii România.

Aceeași sursă menționează că proiectul preia din alte acte normative reglementările minimale despre igienă și sănătate care trebuie asigurate în unitățile de învățământ și integrează atât normele dedicate prevenirii și combaterii bullyingului și cyberbullyingului, cât și pe cele referitoare la acordarea de către elevi a feedback-ului pentru activitatea cadrelor didactice.

Alt element de noutate constă în înființarea forumurilor elevilor la nivelul localităților urbane, pentru prezentarea și dezbaterea problemelor locale ale elevilor. Acesta se va întruni cel puțin trimestrial, va reuni elevii reprezentanți dintr-o localitate și va stabili soluții și măsuri la problemele identificate, alături de reprezentanții autorităților locale.

În vederea implementării noului statut al elevului, capitolul de dispoziții finale introduce obligații de monitorizare a aplicării statutului trasate în sarcina Ministerului Educației și direcțiilor de învățământ preuniversitar din teritoriu. „Direcțiile județene și cea a municipiului București vor monitoriza respectarea statutului la nivelul fiecărei unități de învățământ, în timp ce ministerul va agrega datele din județe, urmând ca acestea să prezinte anual un raport privind aplicarea statutului elevului la nivel național, respectiv la nivel local. Rapoartele anuale vor cuprinde planuri de acțiune pentru anul școlar următor în vederea rezolvării problemelor constatate la nivel instituțional sau sesizate de reprezentanții elevilor” – prevede proiectul.

Elevii solicită Ministerului Educației să preia propunerea prezentată și să formeze un grup de lucru pentru stabilirea unei forme care să fie supusă consultării publice.

„Copiii ne atrag atenția că procesul de educație trebuie să pornească de la elev și nevoile lui de cunoaștere și dezvoltare, fără a reduce învățarea la note și calificative. Este momentul să-i ascultăm și să le apreciem efortul de a se implica și de a-și cere drepturile” – declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

„Statutul Elevului 2.0” este susținut de Organizația Salvați Copiii România, de asociații ale elevilor din mai multe județe ale țării, de Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz) și de Federația Coaliția pentru Educație.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Trenurile Soarelui 2024

Trenurile Soarelui 2024

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Cea de-a III-a ediție a Zilelor Horticulturii Clujene - eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală - se va desfășura, în perioada17-19 mai (orele...

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie și în acest an în circuitul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei. Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta...

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-15 mai 2024, cea de-a treia ediție a evenimentului „UMF Cluj Technology Transfer Days”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „PROGRES - Creșterea performanțelor...

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală, completându-și astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de...

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Consiliul Județean a construit primul spital de la 0, unic la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat marți, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie...