Episcopul Maramureşului şi Sătmarului îşi sărbătoreşte ziua onomastică

de | iun. 1, 2023

Preasfințitul Părinte Iustin îşi aniversează joi ziua onomastică. Episcopul Maramureșului și Sătmarului îl cinstește ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Iustin Martirul și Filozoful.


Preasfințitul Părinte Iustin (Ioan Hodea) s-a născut pe 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş.

A urmat primele opt clase la Școala Generală Octavian Goga din localitate, iar în 1976 când avea 14 ani împliniți, a intrat ca frate la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia. A urmat treapta întâi de Liceu la școala din satul natal, petrecând toate vacanțele la mănăstire.

Cu aprobarea IPS Teofil Herineanu, în anul 1979 a fost transferat la Seminarul din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în 1983.

În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. În 1985 a fost tuns în monahism avându-l naș de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul, primind numele de Iustin.

PS Iustin a îndeplinit și funcția de secretar al mănăstirii Rohia.

În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992. Tot în 1988, IPS Arhiepiscop Teofil al Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ al acestei mănăstirii.

În 22 martie 1994 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de Sigheteanul.

În 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Satmarului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa din 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia-Mare.


Foto credit: Arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului

10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului

Pe 10 decembrie se aniversează 75 de ani de la procalamrea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Documentul consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie...

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu, „sfânta din închisoare” s-a născut pe data de 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței (Ucraina de astăzi). A fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. În timp ce studia la Liceul din Bălți după numai un trimestru este...

8 decembrie, Ziua Constituţiei României

8 decembrie, Ziua Constituţiei României

A 8-a zi a lunii decembrie este dedicată Constituţiei României. Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din decembrie 1989 și a fost adoptată, în forma iniţială, în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării...

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...