Expoziția „Mărturii din Grecia” a artistului Marcel Muntean, vernisată la Muzeul de Artă

de | ian. 27, 2023 | Cultură

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizitați, în perioada 26 ianuarie – 12 februarie 2023, expoziția „Mărturii din Grecia” (pictură) a artistului Marcel Ghe. Muntean. Vernisajul va avea loc în data de 27 ianuarie, de la ora 18:00.

Expoziția reunește peste 40 de lucrări, fiind rodul creației realizate în timpul studiilor și al șederii la Atena. Tematica abordată în decursul anilor 1996-2008 marchează expresii plastice distincte, având unitate stilistică, originalitate, corelând totodată dominanta grafică cu armoniile cromatice. O mare parte din aceste mărturii colorate sunt priveliști transfigurate din Atena și din insulele vechii Elade – Creta, Hydra, Mykonos, Rodos, Santorini, Tassos și altele.

Din multitudinea elementelor ce fac parte din lexiconul iconic reținem: cerul, marea, pământul, plaja, chiparosul, măslinul, dealul, muntele, barca și altele, toate acestea fiind cercetate și studiate cu răbdare, iar mai apoi sintetizate și transpuse cu sensibilitate și creativitate pe suporturile multicolore.

Limbajul plastic al creației îmbină fericit și irenic redarea preponderent figurativă cu cea picturală într-o chintesență cu accente decorative sesizabilă prin: structura compozițională, ductul zbuciumat al liniilor, a tușelor de culoare și a dominantelor cromatice, așternute pe suprafețele când grandioase, când mai mici ale pânzelor. Toate acestea au fost transfigurate în opere grăitoare ale unei armonii interioare al cărei scop a fost întâlnirea cu frumosul, bucuria exprimării și împărtășirii acestuia și, nu în ultimul rând, întâlnirea cu divinul.

Artistul Marcel Ghe. Muntean este cadru didactic universitar de peste 20 de ani la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiind mentor pentru tinerele generații de licențiați, masteranzi și doctoranzi. Dintre activități, reținem numeroase expoziții naționale și internaționale, multiple publicații de studii, monografii, cărți. A coordonat și susținut conferințe și simpozioane în țară și străinătate, iar creația sa a fost înnobilată de premii și distincții.

 

Ultimele articole

Zi cum poți, dar zi mereu!

Zi cum poți, dar zi mereu!

Pând te-ai sculat dimineața din somn, întâi să povățuiască în viața ta nevinovata rugăciune. Dă repede cu apă rece pe ochi să sară somnul, fă trei închinăciuni în fața sfintelor icoane și apoi începe cu rugăciunile începătoare: „Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!...

Mai multe din Cultură
Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda și Protopopiatul Ortodox Turda organizează în perioada 27 Martie- 7 Aprilie 2023 Concursul ”Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni. Doritorii se pot înscrie la una din cele două secțiuni: Secțiunea de literatură....

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 19 martie, de la orele 11 și 12.30 cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de părinți și bunici la spectacolul „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, în regia Monei Marian. De asemenea, sâmbătă, 18 martie, de la ora 11, este programat...