Expoziția „Mărturii din Grecia” a artistului Marcel Muntean, vernisată la Muzeul de Artă

de | ian. 27, 2023

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să vizitați, în perioada 26 ianuarie – 12 februarie 2023, expoziția „Mărturii din Grecia” (pictură) a artistului Marcel Ghe. Muntean. Vernisajul va avea loc în data de 27 ianuarie, de la ora 18:00.

Expoziția reunește peste 40 de lucrări, fiind rodul creației realizate în timpul studiilor și al șederii la Atena. Tematica abordată în decursul anilor 1996-2008 marchează expresii plastice distincte, având unitate stilistică, originalitate, corelând totodată dominanta grafică cu armoniile cromatice. O mare parte din aceste mărturii colorate sunt priveliști transfigurate din Atena și din insulele vechii Elade – Creta, Hydra, Mykonos, Rodos, Santorini, Tassos și altele.

Din multitudinea elementelor ce fac parte din lexiconul iconic reținem: cerul, marea, pământul, plaja, chiparosul, măslinul, dealul, muntele, barca și altele, toate acestea fiind cercetate și studiate cu răbdare, iar mai apoi sintetizate și transpuse cu sensibilitate și creativitate pe suporturile multicolore.

Limbajul plastic al creației îmbină fericit și irenic redarea preponderent figurativă cu cea picturală într-o chintesență cu accente decorative sesizabilă prin: structura compozițională, ductul zbuciumat al liniilor, a tușelor de culoare și a dominantelor cromatice, așternute pe suprafețele când grandioase, când mai mici ale pânzelor. Toate acestea au fost transfigurate în opere grăitoare ale unei armonii interioare al cărei scop a fost întâlnirea cu frumosul, bucuria exprimării și împărtășirii acestuia și, nu în ultimul rând, întâlnirea cu divinul.

Artistul Marcel Ghe. Muntean este cadru didactic universitar de peste 20 de ani la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiind mentor pentru tinerele generații de licențiați, masteranzi și doctoranzi. Dintre activități, reținem numeroase expoziții naționale și internaționale, multiple publicații de studii, monografii, cărți. A coordonat și susținut conferințe și simpozioane în țară și străinătate, iar creația sa a fost înnobilată de premii și distincții.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14 - 24 iunie 2024). În valoare de 2500 de euro, bursa a fost inițiată în memoria unuia...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Maratonul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC), ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, se va desfășura între 18 și 25 august, în toate locurile de tradiție unde s-a consacrat. Publicul se va putea bucura din nou de sutele de evenimente care...