Expoziție, la MET: Celebrități din lumea plutitoare

de | nov. 10, 2023

„Celebrități din lumea plutitoare – Celebrities of the Floating World” – o expoziție-eveniment de stampe japoneze, va fi vernisată luni, 20 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în prezența ambasadorului Japoniei în România, Hiroshi Ueda.

Premieră în Cluj Napoca, valoroasa expoziție, cu lucrări de un mare rafinament, care se deschide la Cluj-Napoca după un periplu la Muzeul Național al Literaturii Române din București, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național de Artă din Timișoara, este realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Societatea de Avocați „Șerban și Asociații” și Ambasada Japoniei în România. Cele peste 70 de lucrări provin exclusiv din colecția avocatului George Șerban și reprezintă genul artistic „Ukiyo-e”, care a atins apogeul în era Meiji, lucrările fiind create de cei mai importanți artiști care au creat acest gen de pictură.

„Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginație, cultura scrisă, tradiție și documentare este surprinsă de liniile fine care țes elegant felul în care realitatea este captată și transmisă în timp. Perioada culturală surprinsă în proiectul «Celebrities of the floating world» este 1603-1868, cunoscută ca «Epoca Edo», o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospețime economică, stabilitate socială și politică din istoria Japoniei, selecția de lucrări făcând trimitere la marile teme culturale din acea perioadă: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeții, shunga și peisajul.

Expoziția nu este doar o călătorie prin spațiul cultural nipon, nu este doar o expoziție retrospectivă a stampei japoneze, ci este mai ales o incursiune estetică și de atmosferă. În expoziție vor putea fi admirate peisaje mirifice desprinse parcă din utopii, se întâlnește frumusețea feminină cu voluptate și culoare, avem teatrul kabuki cu expresia puternică și spectaculoasă a artei actoricești și istoria fascinantă a Țării Soarelui Răsare” – precizează organizatorii.

În cadrul vernisajului, care va avea loc la sediul MET (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21), alături de discursul curatorului dr. Alexandru Chituță, director al Muzeului Național Brukenthal, va avea loc și un tur ghidat al expoziției, oferit publicului de colecționarul George Șerban.

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, ultima intrare la ora 17:00.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...