Festivalul-concurs „Episcop Nicolae Ivan”, la a noua ediție

de | dec. 6, 2019

Aflat la cea de-a noua ediție, concursul se va desfășura sâmbătă, 7 decembrie 2019, în sala Cinematografului Mărăști. La eveniment vor participa treisprezece cete de colindători, din cele cinci judeţe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, toți îmbrăcaţi în straie populare. Tinerii vor prezenta în faţa publicului şi a juriului de specialitate colinde tradiţionale, diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. La final, vor fi acordate premii, premii speciale și mențiuni, în așa fel încât fiecare grup să fie răsplătit pentru munca depusă.

Evenimentul este organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Festivalul-concurs de Colinde și obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat în anul 2011 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Acesta are scopul principal de a pune în lumină colinde şi obiceiuri tradiţionale româneşti, redând prin ţinuta de concurs viaţa satului de altădată și transmițând bucuria Praznicului Naşterii Domnului.

Episcopul Nicolae Ivan, părinte reîntemeietor al eparhiei Clujului

Festivalul-concurs „Episcop Nicolae Ivan”, la a noua ediție

La 83 de ani de la plecarea sa în veșnicie, memoria Episcopului Nicolae Ivan, părintele reîntemeietor al eparhiei Clujului, rămâne încă vie și cunoscută pentru generațiile tinere mai ales prin instituții precum Campusul universitar „Nicolae Ivan” sau Festivalul-concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”.

De numele acestuia se leagă reîntemeierea eparhiei istorice a Vadului, Feleacului și Clujului, o eparhie cu adânci rădăcini pe firul istoriei acestui popor dreptmăritor. De asemenea, este ctitorul celei mai impozante biserici clujene, Catedrala Mitropolitană din centrul municipiului, împreună cu reședința mitropolitană. A construit biserica „Sfântul Nicolae” din oraș, a întemeiat Institutul Teologic, Foaia eparhială și a pus bazele unei mănăstiri a surorilor de caritate, Mănăstirea „Sfânta Elisabeta”.

Potrivit Părintelui Mitropolit Andrei, Episcopul Nicolae Ivan a fost omul providențial, trimis în dar românilor din Cluj după Marea Unire:

Puțini știu că el a fost consilier economic când s-a ridicat actuala catedrala din Sibiu. Deci când a venit în Cluj și a ajuns episcopul reînființatei eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului avea o experiență deosebită. Era într-o legătură deosebită cu oamenii deosebiți ai vremii, de pildă cu Octavian Goga care a fost într-o vreme prim-ministru, dar și ministru al cultelor. L-a sprijinit când s-a ridicat catedrala. Și nu numai el. La un moment dat, zic relatările că Sebastian Stanca era consilier al Episcopului Nicolae Ivan și nu au mai ajuns banii pe care-i aveau să construiască catedrala și i-a scris lui Goga, cu care era într-o legătură de rudenie, parafrazez: Iubite părinte și finule sau nașule, nu mai știu exact, nu mai avem bani să-ți dăm. Faceți catedrala puțin mai mică pentru că tot catedrala Daciei Superioare va fi. A fost un fel de prooroc Octavian Goga. Oricum, Episcopul Nicolae Ivan a fost implicat în toate activitățile spirituale și materiale ale acestei eparhii, iar noi îi păstrăm o deosebită recunoștință acestui ierarh pe care Dumnezeu l-a adus în Cluj după Marea Unire.

Într-o scrisoare adresată de Sfântul Pavel evreilor, acesta le face următorul îndemn: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa.” (Evr. 13, 7) Pe acest considerent, în urmă cu nouă ani, Părintele Mitropolit Andrei iniția un nou festival-concurs, dedicat obiceiurilor de colindat și evocării vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan.

 

Reportaj
Reportaj
Festivalul-concurs „Episcop Nicolae Ivan”, la a noua ediție
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură