Gala Centenar UBB: un secol de la înființarea Universității românești la Cluj

de | nov. 6, 2019

Luni, 4 noiembrie 2019, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai s-a desfășurat „Gala Centenar UBB”, o sesiune solemnă prilejuită de împlinirea unui secol de la înființarea Universității românești la Cluj. La acest eveniment festiv a fost prezent si Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de conducerea şi Senatul Universităţii, numeroşi oaspeți din țară și străinătate: rectori și prorectori ai universităților clujene, rectori ai universităților membre ale Consorțiului Universitaria, rectori de la universități din țară, rectori, prorectori, decani sau profesori de la universități din străinătate,  diplomați, oameni ai bisericii, reprezentanți ai autorităților și ai mediului de afaceri.

Ceremonia a debutat prin intonarea imnului de stat al României, interpretat de corurile reunite ale celor patru facultăți de teologie (Ortodoxă, Greco-Catolică, Catolică și Reformată) din cadrul instituției de învățământ superior. A urmat o primă serie de alocuțiuni, deschisă de conducerea UBB: rectorul Universității, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prorectorul prof. univ. dr. Daniel David și prefectul studenților Andrei Francisc Tecsi, care au vorbit despre istoria de secole a universității de la Cluj și despre importanța celor 100 de ani de învățământ superior românesc, despre personalitățile care au marcat această perioada, dar și despre prezentul și viitorul UBB.

În discursul inaugural al Galei, acad. Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române şi Rectorul al UBB, a făcut o scurtă incursiune istorică în contextul european al apariţiei centrelor de excelenţă în studiu şi cunoaştere reprezentate de universităţi, referindu-se şi la începuturile învăţământului superior românesc în oraşul de pe Someş: având ca limbă de predare latina, „primul așezământ dedicat educației superioare s-a edificat în anii 1579-1581 […] Abia în 1919, după Marea Unire, printr-o nouă refondare, s-a putut face loc limbii române în «Universitatea Națională a Daciei Superioare», cum i-ar fi plăcut clasicistului Vasile Pârvan să sune numele noului așezământ”. Discursul integral AICI

Presedintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, a subliniat importanta transmiterii cunoștințelor generației tinere, dar și necesitatea formării de caractere.

Prefectul Studenților UBB, Andrei Francisc Tecsi, a evidențiat implicarea și rolul studenților în viața universității: „Consiliul Studenților Extins al Universității Babeș-Bolyai are peste 350 de studenți reprezentanți, la care se alătură, în procesul de reprezentare studențească, și 20 de ONG-uri studențești, care împreună au ca scop crearea unui cadru mai bun pentru împlinirea «datoriei vieții noastre» prin proiecte menite să ofere un viitor mai bun pentru cei peste 80.000 de tineri studenți.”

 

A urmat un scurt moment muzical oferit de Cvartetul Transilvan A.T.A.C. (Asociația Tinerilor Artisti Clujeni), după care au urmat o serie de mesaje și felicitări din partea oaspeților prezenți la eveniment.

În acest sens, au susținut scurte alocuțiuni: Cord Meier-Klodt, ambasador al Germaniei în România (care a transmis și mesajul doamnei Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, care, din anul 2010, este Doctor Honoris Causa al UBB); pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu – vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor (care a transmis mesajul Patriarhului României); Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, ing. Ioan Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ioan Ștefan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca și președintele Uniunea Universităților Clujene, și prof. dr. Wilfried Schareck, rectorul Universității din Rostock (Germania).

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar”, a fost citit de pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

„Functionarea a patru facultăți de teologie în cadrul Universității Babeș Bolyai, caz unic în spațiul european, are la bază respectul, dialogul și colaborarea fructuoasă a cultelor religioase din țara noastră”, se arată în mesajul transmis de Părintele Patriarh Daniel.

De asemenea, în mesajul Patriarhului României, este amintită și importanța Facultății de Teologie Ortodoxă în cadrul Universității clujene. Mesajul integral AICI

În cuvântul omagial, intitulat „Un veac de la epopeea noastră spirituală și culturală”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a punctat cadrul istoric al acelor vremuri, amintind legătura dintre cele două insituții.

„După Unirea cea Mare de la 1 Decembrie 1918, în toamna anului 1919, la Cluj, se reînființează Eparhia Ortodoxă și se fondează Universitatea Românească. Două instituții cu valoare greu de exprimat în cuvinte. Pe plan bisericesc, vine în capitala Transilvaniei Episcopul Nicolae Ivan, iar, pe tărâm academic, vin la Cluj unele dintre cele mai mari personalități ale vremii.”, a spus Mitropolitul Clujului.

În finalul prelegerii, Mitropolitul Andrei al Clujului a îndemnat la intensificarea colaborării dintre universitate și Biserică. Cuvântul integral poate fi citit AICI

 

Despre noile apariții editoriale dedicate anului centenar al UBB au vorbit în final rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector UBB, și prof. univ. dr. Simion Șimon.

Ceremonia s-a încheiat cu ,,Oda bucuriei” interpretată de corurile reunite al facultăților de teologie ale UBB.

Istoric

Universitatea Babeș-Bolyai este continuatoarea Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581, păstrând o tradiție multietnică și interculturală a învățământului superior din România. Din anul 1959 poartă numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.

UBB este cea mai mare și mai complexă universitate din România, având 21 de facultăți, 3 linii de studiu (română, maghiară și germană), peste 40.000 de studenți și mii de cadre didactice și cercetători. Mai mult, UBB este singura universitate din Europa ce are în componență 4 facultăți de teologie (Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică și Reformată).

Instituția de învățământ superior a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale, dar ocupă un loc semnificativ și în topul universităților europene.

Mai multe fotografii AICI 

Luni, 4 noiembrie, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai s-a desfășurat „Gala Centenar UBB”, o…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 4 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...