Gheorghe Zamfir – artistul fără egal al naiului

Naist și compozitor român; s-a exprimat artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul) și a reușit să cucerească aplauzele întregii planete. A modificat forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. A introdus naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern. Acesta este Gheorghe Zamfir.

S-a născut la 6 aprilie 1941, la Găești, județul Dâmbovița. Gheorghe Zamfir s-a înscris, în 1955, la Școala specială de muzică din București (astăzi Liceul de Muzică Dinu Lipatti) la clasa profesorului Fănică Luca. În 1959 a obținut Premiul I și titlul de laureat pe țară. Din acest an datează primele sale melodii înregistrate, compoziții în stil folcloric pe care le-a interpretat cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române. În 1961, s-a înscris la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare în pedagogie (1966) și dirijorat pentru cor și orchestră (1968) .

În anii de studenție, acesta a devinit dirijor al ansamblului folcloric Ciocârlia din București, care număra peste 300 de artiști. Cu acest ansamblu s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în țară, cât și în străinătate.

În anul 1982, în plin comunism, artistul a dedicat un concert lui Dumnezeu și datorită acestui fapt a fost nevoit să plece în exil. Cariera sa a continuat în străinătate și astfel s-a bucurat de succes mondial. A primit numeroase premii și distincții (dintre care amintim Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia,  Diploma Universității Don Bosco din Roma – de două ori ș.a. ) .

Gheorghe Zamfir a compus peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Printre acestea se numără: Doina de jale și Doina ca de la Vișina, compoziții pentru nai în spirit popular (1966) , Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă și orchestră (1974) , Concert pentru nai și orchestră (1982) , Cvintet pentru nai și cvartet de coarde (Cvintetul Plopilor, 1984) , Conceptul muzical Totus Tuus, set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc (2005) .

Artistul are de asemenea și publicații precum: Naiul – geneză, evoluție și semnificație (teza cu care și-a susținut doctoratul, în 2005) , Dincolo de sunet – Au-dela du son, ediție bilingvă, româno-franceză, (1979) , Drum de spini și de glorii, versuri, (1981) , Binecuvântare și blestem, carte autobiografică (2000) ,În inima întristată a barocului, versuri (2002) .

 

Surse:

Gabriela Melinescu: Naiul fermecat, în: România literară, nr. 39/27 septembrie 1973

Victor Crăciun: E-un cîntec tot ce sînt: convorbiri cu Gheorghe Zamfir, Editura Eminescu, București, 1975

Cella Delavrancea: Gheorghe Zamfir, în Scrieri, Editura Eminescu, București, 1982

Valentin Silvestru: Jurnalul de drum al unui critic teatral, în: Almanahul literar, București, decembrie 1986

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Gheorghe Zamfir – artistul fără egal al naiului
Loading
/
Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

Cuviosul Charbel Makhlouf și calea dragostei | Episcopul Benedict

„Dumnezeu este dragoste. Dumnezeu este adevăr. Dumnezeu este dragostea adevărată. Lumea lui Dumnezeu este lumea dragostei; este lumea adevărului, și nu există nici un adevăr în afara dragostei. Omul nu se împlinește decât prin dragoste, și nu ajunge la adevăr decât...

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Dietrich Bonhoeffer și curajul credinței | Episcopul Benedict

Pentru pastorul luteran Dietrich Bonhoeffer, mărturisitor al secolului al XX-lea, conceptul de „ucenicie” la școala lui Hristos devine imagine pentru viaţa creștină și capătă valenţe metodologice. A-I urma lui Hristos, pe modelul „lasă mrejele, și vino”, înseamnă a...

Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Nu de puţine ori, privind la Hristos, modelul Său ne pare foarte îndepărtat și inaccesibil. Și atunci, există sfinţii, prietenii Săi, care ne oferă „traduceri” ale sfinţeniei, adaptate la timpul și la geografi a noastră. Viaţa Bisericii înseamnă o astfel de succesiune...