Horitorul clujean Vasile Soporan -„Tezaur Uman Viu”, omagiat duminică în satul natal

de | iul. 30, 2021 | Cultură

Horitorul Vasile Soporan din Frata, jud. Cluj, cel mai important reprezentant al folclorului vocal-coregrafic din Câmpia Transilvaniei și deținător al titlului „Tezaur Uman Viu”, va fi omagiat duminică, 1 august 2021, în satul natal.

În cadrul Festivalului „Jocul satului”, manifestare ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, va primi titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Frata. Distincția este oferită „pentru întreaga activitate desfășurată în domeniul culturii tradiționale și pentru promovarea cântecelor, obiceiurilor și tradițiilor comunei Frata, în țară și peste hotare”, se arată în hotărârea Primăriei și a Consiliului Local al comunei Frata.

Repertoriul horitorului Vasile Soporan pune în valoare creativitatea unui ţăran ancorat în cultura tradiţională. Este un foarte bun continuator al tradiţiei din satul său în care trăieşte de mai bine de 86 de ani, un iubitor şi un păstrător al cântecelor vechi, un jucăuş care stăpâneşte la fel de bine ca în tinereţe jocul fecioresc, în ponturi, din Câmpia Transilvaniei.

Vasile Soporan a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2012. De asemenea, deține Medalia „Meritul Cultural” cl. a III-a, din partea Președintelui României, 2015, și statutul de membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, 2006.

„Pe vremea când eram copil mic, oamenii cântau la lucrul câmpului, iar eu îi ascultam. Multe cântece le-am învăţat de la mama şi de la tata, care a fost un mare horitor, dar şi jucăuş de nota zece, şi de la oamenii din sat. Ar fi păcat să dăm uitării cântecul nostru. Ori pe unde am umblat, pot să spun că nu este nici o muzică să-ţi dezvăluie mai bine dorinţa din suflet, decât muzica românească!”, afirmă horitorul clujean.

În cadrul manifestării, pentru întreaga activitate culturală, va fi premiată și familia Moldovan Ioan și Ileana  din Berchieșu,  deținătoare a titlului de „Tezaur Uman Viu”. Totodată, pe scena evenimentului, organizat de autoritățile locale cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj,  vor evolua mai multe formaţii de jocuri tradiţionale din Frata și Mociu,  ceterașii Alexandru Ciurcui – Şandorică, Gheţi Carol și Covaci Carol – Gaciu din Soporu de Câmpie și Lia Pop din Frata, alături de alți invitați.

Ultimele articole

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Poet, prozator și jurnalist român, a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Acesta a fost Mihai Eminescu. S-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o...

Mai multe din Cultură
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Academia Română

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Academia Română

Academia Română organizează vineri, 14 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, ce se va desfășura în Aula Academiei Române începând cu ora 11:00. În cadrul evenimentului vor prezenta comunicări: Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române...