Hramul Mănăstirii Rohiţa

de | oct. 3, 2022

Duminică, 1 octombrie 2022, când creştinii prăznuiesc Sfântul  Acoperământ al Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohiţa, cu prilejul hramului.

La hram au venit credincioşi din patru judeţe ale țării: Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Biserica mănăstirii este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în timp ce hramul Paraclisului este închinat Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, care se prăznuieşte la 1 octombrie, un hram mult iubit de credincioşii din zonă.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Ca în fiecare an, un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi a slujit în Altarul de vară al mănăstirii Rohița. Din sobor au făcut parte, Arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Vasile Filip, stareţul mănăstirii Rohiţa, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, precum și preoți de la mai multe parohii din zonă, dar și din județul Cluj.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La Chinonic Arhid. Vlad Verdeş şi Arhid. Lucian Burnar au cântat, împreună cu mulţimea de credincioşi, o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnului.

 

„Să ne acopere Maica Domnului cu Sfântul ei Acoperământ pe toţi”

„În hotarul localităţii Boiereni din Ţara Lăpuşului a existat o mănăstire istorică înainte de anul 1700, care a dispărut aşa cum au dispărut mănăstirile distruse de generalul Bukow în 1762 în toată Transilvania, din ordinul împărătesei de la Viena, Mariei Tereza. Locul unde a existat această mănăstire de călugări s-a păstrat în tradiţie. Credincioşii din localitate veneau adesea să se roage pe locul fostei vetre monahale şi, în 1986, au costruit un altar provizoriu şi apoi o bisericuţă, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În 1993, Mănăstirea Rohia a preluat aşezământul şi locul unde a existat în tradiţie această mănăstire şi s-a construit o casă monahală cu paraclis, ce s-a aşezat sub Acoperământul Maicii Domnului, care a devenit hramul principal al aşezământului. La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian au venit câţiva vieţuitori de la Mănăstirea Rohia, în frunte cu Părintele Vasile Filip şi a început viaţa monahală, care astăzi, aşa precum se vede, a evoluat foarte frumos. Au construit chilii, s-a reorganizat şi a fost resfinţită biserica de lemn a mănăstirii. Mănăstirea are cinci vieţuitori, în frunte cu Părintele Arhimandrit Vasile Filip, este mult iubită de credincioşi, chiar dacă accesul încă nu este modernizat. Credincioşii vin în număr foarte mare de Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, o sărbătoare mult iubită în ţinut. Acest praznic ne aduce multă bucurie, întâlnindu-ne cu părinţii mănăstirii şi cu credincioşii care au multă evlavie faţă de locul acesta binecuvântat de Dumnezeu, un loc minunat, pitoresc, parcă-i un colţ de rai. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”

„Să ne acopere Maica Domnului cu Sfântul ei Acoperământ pe toţi cei ce o iubim şi o cinstim. Pe cei ce n-au cunoscut-o şi n-o recunosc ca Mamă, să se roage pentru ei şi să-i aducă la Fiul ei, să-i mântuiască. Multă tulburare este în lume. Să ne rugăm pentru binele lumii şi pe Maica Domnului să o rugăm, să mijlocească la Fiului ei pentru pacea lumii”, a mai spus Preasfințitul Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului.

Părintele Ieromonah Gavril Moholca, care este în mănăstire de 25 de ani şi preot de 15 ani a fost hirotesit în treapta de protosinghel.

Au fost acordate și câteva diplome ale Anului Omagial. Acestea au fost înmânate elevului Marian Lazăr, de la Liceul „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, clasa a XI-a, pentru premiul II obţinut la Olimpiada Naţională de Religie, elevului Mihai Vasile Gherman, de la acelaşi liceu, clasa a X-a, care a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie. Au primit diplome și eleva Maria Gabriela Rus, clasa a VII-a, care a obţinut tot menţiune la etapa naţională, la aceeaşi olimpiadă, eleva Mihaela Roxana Tohat, de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Târgi Lăpuş, clasa a V-a, care a primit premiul III la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie. De asemenea, au primit diplome şi profesorii lor de religie care i-au ajutat să obțină acesate frumoase rezultate.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...